Het Braziliaanse staatbedrijf Embrapa heeft aangekondigd een prototype voor een gekweekte kipfilet te ontwikkelen. Volgens Embrada kan de kipfilet eind 2023 op de textuur, smaak en voedingswaarden worden getest.
Embrapa werd in 1973 door de Braziliaanse overheid opgericht. Het staatsbedrijf heeft als doel om de duurzaamheid van de Braziliaanse agribusiness te stimuleren. In dat kader heeft het bedrijf kweekvlees omarmd als onderdeel van hun R&D programma. Daarnaast speelde Embrapa een cruciale rol in de ontwikkeling van Brazilië tot grootmacht op het gebied van varkens- en pluimveevlees.
Opmerkelijke stap
De ontwikkeling van een kipfilet is opmerkelijk. De huidige technologie is volgens deskundigen nog niet ver genoeg ontwikkeld om hele delen te kunnen kweken. Daarom verwachten analisten dat de eerste generatie kweekvlees vooral uit gehaktproducten, zoals hamburgers en worstjes zal bestaan.
Volgens Embrapa is kip in Braziliië een van de belangrijkste proteïnebronnen. Daarom wil het bedrijf een duurzaam alternatief ontwikkelen. Hoe duurzaam het product is, valt nog te bezien. Toen het Amerikaanse bedrijf Upside Food eind november aankondigde kweekkip te ontwikkelen, reageerden verschillende milieuorganisaties kritisch. Volgens deze organisaties is de uitstoot van broeikasgassen bij de productie van kweekvlees namelijk ongeveer drie keer hoger dan de uitstoot van de gangbare pluimveehouderij.