Shutterstock

Nieuws Vlees & Eiwit

Braziliaans staatsbedrijf ontwikkelt kweekkipfilet

15 Februari 2023 - Matthijs Bremer

Het Braziliaanse staatbedrijf Embrapa heeft aangekondigd een prototype voor een gekweekte kipfilet te ontwikkelen. Volgens Embrada kan de kipfilet eind 2023 op de textuur, smaak en voedingswaarden worden getest.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Embrapa werd in 1973 door de Braziliaanse overheid opgericht. Het staatsbedrijf heeft als doel om de duurzaamheid van de Braziliaanse agribusiness te stimuleren. In dat kader heeft het bedrijf kweekvlees omarmd als onderdeel van hun R&D programma. Daarnaast speelde Embrapa een cruciale rol in de ontwikkeling van Brazilië tot grootmacht op het gebied van varkens- en pluimveevlees.

Opmerkelijke stap
De ontwikkeling van een kipfilet is opmerkelijk. De huidige technologie is volgens deskundigen nog niet ver genoeg ontwikkeld om hele delen te kunnen kweken. Daarom verwachten analisten dat de eerste generatie kweekvlees vooral uit gehaktproducten, zoals hamburgers en worstjes zal bestaan.

Volgens Embrapa is kip in Braziliië een van de belangrijkste proteïnebronnen. Daarom wil het bedrijf een duurzaam alternatief ontwikkelen. Hoe duurzaam het product is, valt nog te bezien. Toen het Amerikaanse bedrijf Upside Food eind november aankondigde kweekkip te ontwikkelen, reageerden verschillende milieuorganisaties kritisch. Volgens deze organisaties is de uitstoot van broeikasgassen bij de productie van kweekvlees namelijk ongeveer drie keer hoger dan de uitstoot van de gangbare pluimveehouderij.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox