Shutterstock

Nieuws Vlees & Eiwit

Those Vegan Cowboys presenteert eerste kaas

19 December 2022 - Matthijs Bremer

Those Vegan Cowboys heeft een belangrijke mijlpaal bereikt. Het bedrijf presenteert namelijk zijn eerste kaas die is gemaakt door precisie fermentatie. Het zal nog even duren voor de kaas in de schappen ligt.

Bij precisie fermentatie wordt een de melkeiwit die voor de smaak en structuur van gangbare kaas op veganistische wijzen nagemaakt. Omdat het bedrijf kaas op een scheikundig niveau namaakt, is de kaas volgens Those Vegan Cowboys niet van gangbare kaas te onderscheiden.

Volgens het bedrijf is het nieuwe product een stuk duurzamer dan gangbare kaas. Zo is er vijf keer minder grond en water nodig om de kaas te maken en ligt ook de CO2-uitstoot van het product lager. Daarom investeren meerdere grote bedrijven in dit chemische proces, maar een concreet resultaat bleef tot nu toe uit. Het nieuwe product is volgens het bedrijf dan ook een grote stap voorwaarts. 

Vooral een eerste stap
Dat Those Vegan Cowboys zijn eerste eindproduct kan maken, neemt niet weg dat er nog flink wat werk aan de winkel is. Het bedrijf kan zijn kaas op dit moment alleen nog op kleine schaal produceren. Daarom zet het bedrijf nu voornamelijk in op schaalvergroting.

Ondertussen werkt Those Vegan Cowboys ook hard aan de goedkeuring bij de Voedsel en Waren Autoriteit. Omdat het productieproces nieuw is, moet het product uitvoerig op de voedselveiligheid worden getest. Een dergelijk traject neemt al snel enkele jaren in beslag. Het zal dus nog wel even duren voordat de kaas van Those Vegan Cowboys in de supermarkt ligt.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Matthijs Bremer

Voor Foodbusiness covert Matthijs Bremer de vleesmarkt. Daarnaast volgt hij de eiwittransitie op de voet en schrijft hij wekelijks over de ontwikkelingen op de energiemarkten.

Achtergrond Vlees & Eiwit

Frisdranktaks raakt afzet zuivelalternatieven beperkt

Achtergrond Vlees & Eiwit

Investeerders plantaardige markt zijn voorzichtiger

Achtergrond Ondernemen

Precisiefermentatie belofte bij zuivelalternatieven

Nieuws Vlees & Eiwit

Kerry heeft primeur met hybride melk

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden