Shutterstock

Nieuws Vleesprijzen

Vleesprijzen flink hoger in Verenigde Staten

25 November 2021

In de Verenigde Staten zijn de prijzen voor dierlijke eiwitten het afgelopen jaar flink gestegen. Dat blijkt uit de meest recente gegevens van het Bureau of Labor Statistics. De prijs voor rundvlees steeg afgelopen twaalf maanden met iets meer dan 20%. Varkensvlees werd 14% duurder. De coronacrisis én het gebrek aan concurrentie zijn de voornaamste redenen hiervoor.

De prijzen van dierlijke eiwitten zijn in de Verenigde Staten over de afgelopen twaalf maanden in rap tempo gestegen. Vooral rundvlees is duurder geworden. De prijs van rundvlees is in een jaar tijd (van oktober tot en met oktober) met 20,1% gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het Bureau of Labor Statistics. Tegelijkertijd zijn de varkensvleesprijzen met 14% gestegen en werd kippenvlees 8,8% duurder. De zogenaamde 'vleesinflatie' is daarmee in volle gang. Al zijn ook verse vis en zeevruchten (+11%) en eieren (+11,6%) duurder geworden.

Coronacrisis leidt tot vertragingen
Er is een duidelijke reden voor het feit dat rundvlees grotere stappen heeft gemaakt. Door de coronapandemie moesten diverse productiefaciliteiten in de Verenigde Staten de deuren sluiten, want grote gevolgen had voor de vleesproductiecapaciteit. Door de vertragingen die zodoende ontstonden, konden agrarisch ondernemers hun vee nergens onderbrengen. En dus werden veel koeien geruimd. Ook zorgde de onzekerheid over de toekomst ervoor dat veel rundvleeshouders de handdoek in de ring hebben gegooid.

De vraag is – melden analisten – nog wel in hoeverre dat in de toekomst schadelijk gaat zijn voor de vleesindustrie. In veel landen loopt de vleesconsumptie hard terug. Daar lijden varkensvlees en rundvlees het meeste onder. De Verenigde Staten doen op dit moment nog niet mee aan die trend, zo bleek recent. Onderzoekers van Fortune Business Insights schatten namelijk in dat de Amerikaanse vleesmarkt tegen 2028 uitkomt op een waarde van $215,7 miljard. Dat was vorig jaar nog $170,3 miljard.

Monopolie
Er is – zo melden diverse overheidsambtenaren – nog een reden voor de gestegen vleesprijzen. In de Verenigde Staten hebben vier bedrijven 82% van de rundvleesmarkt in handen. Dat was iets meer dan dertig jaar terug nog 25%. "Het gebrek aan concurrentie zorgt voor torenhoge prijzen", staat in een brief van het Witte Huis. "Dit levert deze bedrijven recordwinsten op en er is sprake van hoge dividendbetalingen. Die zaken komen op een moment dat consumenten meer moeten betalen voor voedsel en agrarisch ondernemers worden geconfronteerd met extreme weersomstandigheden. Het brengt de sector in gevaar."

De brief kan niet op veel waardering rekening. Tyson Foods, een van die vier grote bedrijven, stelt dat elke sector op het moment te maken heeft met inflatie. "Het gaat niet alleen om de vleesindustrie." En daarnaast halen de vier monopoliebedrijven ook aan dat zij te kampen hebben met hogere kosten. Denk daarbij aan de kosten voor arbeid, grondstoffen, transport en verpakkingsmaterialen. Die zouden gecompenseerd moeten worden, en dat kan alleen door de prijzen te verhogen.

foodbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.
Reageer op dit artikel
Velden met een * zijn verplicht. Bij reageren gaat u akkoord met de algemene forumregels en mogelijke sancties bij overtreding.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Baconprijs is all time high in Canada en Amerika

Nieuws Vlees

Baconprijs is all time high in Canada en Amerika

Betaalt Amerikaan straks recordprijs voor vlees?

Nieuws Vleesprijzen

Betaalt Amerikaan straks recordprijs voor vlees?

Amerikaanse burger moet steeds meer betalen

Nieuws Consumentenprijs

Amerikaanse burger moet steeds meer betalen

Gebruik van sojaolie kan belastingkorting opleveren

Nieuws Sojaolie

Gebruik van sojaolie kan belastingkorting opleveren

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief