Nadia Menkveld

Oekraine oorlog

Opinie Nadia Menkveld

Druk op de voedselketen neemt toe door invasie

De grootschalige invasie van Rusland in Oekraïne leidt tot grote verstoringen in de voedselketen. Zo zetten de kostenstijgingen van kunstmest, veevoer en energie druk op de volumes en de marges van voedselproducenten.
2 Maart 2022
euro Boerenbusiness inflatie

Opinie Nadia Menkveld

Ondernemers gaan geen doorsnee jaar tegemoet

Nu de samenleving weer open gaat, zal de consumptie van voeding en dranken voor een deel normaliseren. Toch gaan ondernemers in de foodsector niet een doorsnee jaar tegemoet, want nieuwe problemen dienen zich aan. Hoge productiekosten, arbeidsschaarste en inflatie zetten de sector op scherp.
28 Februari 2022
suiker

Opinie Nadia Menkveld

Suikerbelasting: effectief mits goed ingevoerd

In het coalitieakkoord ontvouwt het aanstaande kabinet het plan om de belasting op suikerhoudende dranken te verhogen en op termijn een suikerbelasting in te voeren. In ruim dertig landen wordt al een suikerbelasting geheven. Of een belasting bijdraagt aan een gezondere levensstijl is afhankelijk van veel factoren, zoals de hoogte van de belasting en beschikbaarheid van passende alternatieven.
31 December 2021
Coronavirus horeca lockdown

Opinie Nadia Menkveld

Ondernemer onzeker door omikron en hoge prijzen

De sectoren die een jaar geleden flink minder omzet hadden, leken net weer terug te krabbelen naar het niveau van voor de coronapandemie. Maar toen werden weer nieuwe maatregelen ingevoerd om de opmars van de omikronvariant tegen te gaan. Tel de stijgende grondstof- en energieprijzen hierbij op, en de druk op ondernemers is compleet.
24 December 2021
euro valuta economie

Opinie Nadia Menkveld

Belastingschuld bedrijven is flink toegenomen

Ruim 10% van de ondernemers heeft als gevolg van de diverse lockdowns een belastingschuld opgebouwd. Die schuld is - tot en met augustus van dit jaar - opgelopen tot €18,3 miljard, wat €2,4 miljard meer is dan aan het begin van het jaar.
16 November 2021
energie energieprijs

Opinie Nadia Menkveld

Hoge energierekening hakt in op bedrijfswinst

Ondernemers hebben last van de fors gestegen tarieven van gas en elektriciteit. Bedrijven die variabele energietarieven betalen, krijgen die gestegen tarieven direct voor de kiezen. Met name bedrijven die veel energie verbruiken en sterk concurreren op prijs kiezen doorgaans (deels) voor variabele tarieven, omdat vastzetten in de regel duurder is. Voor zover grootverbruikers de tarieven wel hebben vastgezet, is dat vaak voor slechts enkele maanden.
21 Oktober 2021
Brexit Engeland Groot Brittannie

Opinie Nadia Menkveld

Door brexit krimpt belang van Verenigd Koninkrijk

Het Financieele Dagblad kopte afgelopen week dat het Verenigd Koninkrijk niet meer tot de top drie van de belangrijkste handelspartners van ons land behoort. Dit jaar staan de Britten op de zesde plek. Voedingsproducten voelen de gevolgen, maar slagen er goed in om alternatieven aan te boren.
23 September 2021
financieel euro

Opinie Nadia Menkveld

Food start-ups: houd het simpel!

Afgelopen week vond het ABN Amro Future of Food Pitch Event plaats, een evenement waarbij food-ondernemers - op zoek naar kapitaal - hun bedrijf pitchen bij potentiële investeerders. De benodigde bedragen variëren van €500.000 tot €1,5 miljoen. Net als in het televisieprogramma Dragons' Den, maar dan met minder drama. Twee dingen vallen op.
6 Juli 2021

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden