Korte keten

Boerenbusiness

Nieuws Korte keten

'Regio’s gezonder maken met producten uit de streek'

Zowel Diverzio als Voedselfamilie Krimpenerwaard houdt zich al een tijd bezig met het verbinden van zorginstellingen en ondernemers in de agrifood-sector. Om dat proces te versnellen, starten beide partijen een samenwerking.
13 April 2022
supermarkt Albert Heijn groente

Nieuws Marktbescherming

Nieuwe wet van kracht tegen oneerlijke handel

De Wet Oneerlijke Handelspraktijken (OHP) in de landbouw- en voedselketen treedt maandag 1 november in werking. Onder ander boeren krijgen door deze wet extra bescherming tegen grotere partijen in de keten en dat moet de onderhandelingspositie versterken.
1 November 2021
Korte Keten Automaat

Nieuws Korte keten

Korte Keten Automaat zet lokale boer in spotlight

Weten waar je voedsel vandaan komt dat, dat is dé reden waarom steeds meer consumenten in Nederland lokale producten kopen. De Korte Keten Automaat helpt daarin een handje én zet tegelijkertijd de lokale boer in de spotlight.  In maart won het concept de Wij.land Innovatieprijs en de prijzenpot is gebruikt om een prototype te ontwikkelen. Zaterdag 9 oktober, tijdens de aftrap van Dutch Food Week in Almere, werd de eerste automaat ook echt in gebruik genomen.
11 Oktober 2021
Boeren & Buren

Achtergrond Local for local

Boeren & Buren koppelt consument en producent

Producten rechtstreeks kopen bij de producent. Dat is het idee achter Boeren & Buren. Een van oorsprong Frans initiatief, dat de vleugels heeft uitgeslagen naar Nederland. De consument kan zo zien waar het product vandaan komt, en de producent ontmoeten. Het aantal bestellingen is tijdens de coronacrisis verdubbeld. 'Boeren & Buren groeit rap. We hadden afgelopen jaar een omzetgroei van 200%', zo vertelt Patrick de Cock, de verantwoordelijke in Alkmaar.
7 Oktober 2021
natuur Gelderland

Nieuws Ketensamenwerking

'Hele keten moet samen klimaatactie oppakken'

Fabrikanten van voedingsmiddelen en dranken zijn vandaag de dag volop bezig met duurzaamheid. Iedereen kijkt hoe de impact op het klimaat op een kosteneffectieve manier kan worden verlaagd. Tegelijkertijd heeft de coronacrisis de transformatie hier en daar wat vertraagd. Dat kwam 27 september ter sprake tijdens het webinar ‘Supply Chain Action & Impact’ van FoodNavigator.
28 September 2021
frankrijk platteland

Nieuws Korte ketens

Frankrijk stimuleert de korte ketens

In Frankrijk wordt sterk ingezet op de korte keten. De overheid in het land heeft recent nog €80 miljoen extra toegezegd voor 'projets alimentaires territoriaux' (PAT), oftewel projecten in het kader van de korte keten. Fransen kopen 85% van hun voedsel bij de supermarkt, terwijl het land een divers landschap aan boeren kent die direct verkopen. Maar die zijn niet makkelijk te vinden voor de consument. 
15 September 2021
boerderijwinkel Landwinkel

Nieuws Korte keten

Populariteit van de korte keten neemt met 25% toe

De korte keten wint hard aan populariteit. Inmiddels verkoopt bijna één op de zeven boeren en tuinders producten via een korte keten aan de consument, zo blijkt uit de monitor Korte ketens van Wageningen University & Research in opdracht van het ministerie van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Daarmee is het aantal agrarische bedrijven dat producten afzet via de korte keten tussen 2017 en 2020 met ruim 25% gestegen.
29 Juni 2021
beurs

Interview Horizon Flevoland

'We helpen bij het creëren van een korte keten'

Ontwikkelingsmaatschappij Horizon Flevoland ziet zichzelf als een matchmaker tussen verschillende ondernemers. 'Een andere mooie term is korteketenregisseur', vertelt Karin Senf, senior projectmanager Food & Health bij Horizon Flevoland. 'Concreet: we zitten dicht op de ondernemer en begeleiden hen in het traject van het opzetten van een korte keten.' Dat doet het door mee te denken over marketing, maar dus ook door ondernemers aan elkaar te koppelen. Ze bekijken samen hoe een Flevolands product het beste aan de man kan worden gebracht.
20 Mei 2021

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden