Voedselverspilling

Boerenbusiness

Interview Toine Timmermans

De Verspillingsvrije week komt eraan

In Nederland wordt jaarlijks twee miljard kilo voedsel verspild. In 2030 moet 50% minder voedsel verspild wordt, dat is een van de doelstellingen van stichting Samen Tegen Voedselverspilling. 'De consument is nog steeds een van de grootste verspillers, maar ook de horecasector verspilt veel voedsel', vertelt Toine Timmermans, directeur van de stichting. Brood is het meest verspilde product in ons kikkerlandje.
3 September 2021
Boerenbusiness

Nieuws Voedselverspilling

Denemarken verspilt elk jaar duizenden tonnen

Denemarken gooit jaarlijks duizenden tonnen voedsel weg. Dat stelt het Deense ministerie van Voedsel, Landbouw en Visserij. Het land heeft voor het eerst uitgebreid onderzoek laten doen naar voedselverspilling in de hele waardeketen. Zuivelfabrieken leveren relatief gezien het grootste aandeel in de verspillingscijfers. “Het is goed dat we nu een beeld hebben van de uitdaging die we moeten trotseren. We kunnen de cijfers gebruiken om een duidelijke ambitie te stellen”, geeft landbouwminister Rasmus Prehn aan.
7 Juli 2021
Boerenbusiness appels fruit

Achtergrond Froep

Met Froep krijgt reststroom van BelOrta nieuw leven

Kinderen eten al jaar en dag (te) weinig groenten en fruit én daarnaast is voedselverspilling wereldwijd een groot probleem. Met het initiatief Froep moeten beide uitdagingen in één keer worden getackeld. Froep produceert verse soep en fruitsnacks voor verschillende basisscholen in het Belgische Borgloon. Het bijzondere? De ingrediënten voor die snacks en de soep zijn reststromen van groente- en fruitverwerker BelOrta. “We streven naar no food waste en willen zo circulair mogelijk zijn”, schrijft het.
7 Juli 2021
fruit Sinaasappels

Interview Unwaste

Unwaste zet een streep door afval

Unwaste is een startup die een streep zet door afval. Organische bijstromen (of reststromen) moeten een functie krijgen in het dagelijks leven. Dat doet het bedrijf door ze te verwerken in diverse verzorgingsproducten. Zo maakt het onder meer handzepen met daarin sinaasappelschillen of koffiedik. Bart Aupers, co-founder van het bedrijf, vertelt er meer over. “Afval is echt te mooi om weg te gooien.”
24 Juni 2021
Boerenbusiness

Interview Kromkommer

'Het is tijd voor een nieuwe definitie van kwaliteit'

Gelijke rechten voor al het groente en fruit. Met die missie gingen Chantal Engelen en haar collega’s in 2012 op pad. Onder de naam Kromkommer is er in de afgelopen jaren veel aandacht gegenereerd voor het voedselverspillingsprobleem. Maar er is ook nog een lange weg te gaan.
18 Juni 2021
aardappelen akkerbouw aardappelschillen schillen

Nieuws Voedselverspilling

'Samenwerking is nodig om verspilling tegen te gaan'

De coronapandemie heeft ons doen beseffen dat we de wereld niet kunnen blijven uitputten. We kunnen niet meer onbeperkt grondstoffen gebruiken en vervolgens niets terugdoen. Een circulaire economie wordt door velen gezien als dé oplossing. Maar dat kunnen we niet alleen bereiken. “Samenwerkingen zijn dan ook nodig om verspilling van zowel voedsel als water tegen te gaan”, zo bleek donderdag 17 juni tijdens een webinar van Consulate General of the Kingdom of the Netherlands.
17 Juni 2021
paprika

Nieuws voedselverspilling

Afwijkende paprika biedt kansen voor upcycling

Er hoeft maar een klein scheurtje in een paprika te zitten en hij is niet meer geschikt voor het winkelschap. Zo gaan er jaarlijks miljoenen kilo’s paprika in Nederland richting compostering. Sorteer- en verpakkingsbedrijf Rainbow Kleinpak wil paprikaresten meer hoogwaardig verwerken en heeft hiervoor de eerste voedselverspillingsvoucher ontvangen.
17 Juni 2021
foodbusiness brood bakkerij

Achtergrond Verspilling

Poolse wet tegen verspilling lijkt te werken

Wereldwijd wordt jaarlijks een derde van het geproduceerde voedsel niet geconsumeerd en dus weggegooid (of verspild, het is maar niet hoe je het wil lezen). Om het te verduidelijken, elke seconde wordt 51 ton aan voedsel verspild en jaarlijks gaat het om een bedrag van $2,6 biljoen. Al met al is voedselverspilling verantwoordelijk voor 8% tot 10% van de broeikasgasuitstoot. In Polen is daarom vorig jaar een wet aangenomen die retailers en groothandels moet stimuleren om niet-verkochte producten door te geven aan organisaties als ‘Too Good To Go’.
8 Juni 2021

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden