Maleisië

palmolie

Analyse Palmolie

Rusland en Oekraïne duwen prijs palmolie omhoog

De ontwikkelingen in het conflict tussen Rusland en Oekraïne zorgen voor onzekerheid op de markt. De belangrijkste graannoteringen zitten al in de lift en ook Brent-olie wordt in rap tempo duurder. Deze factoren zorgen ervoor dat de prijs van palmolie record na record verbreekt.
23 Februari 2022
palmolie

Achtergrond Palmolie

'Situatie palmoliemarkt blijft voorlopig krap'

Nieuwe cijfers van de Malaysian Palm Oil Board laten zien dat 's werelds op één na grootste producent van palmolie afgelopen maand minder heeft geproduceerd. De binnenlandse voorraad is daardoor opnieuw gedaald. Tegelijkertijd nam de export flink af, met een hoger percentage dan waar analisten op hadden gerekend. Dit resulteerde voor het weekend in een kleine dip op de Mdex-notering. Toch houdt dat dipje waarschijnlijk niet lang aan. Een belastingverlaging in India is daar de reden achter.
14 Februari 2022
palmolie

Analyse Palmolie

Prijs voor palmolie schiet door het dak

Indonesische palmolieproducenten moeten komende zes maanden verplicht 20% van de productie (tegen vaste prijzen) verkopen aan binnenlandse consumenten. Dit is volgens de regering de enige manier om aan de binnenlandse vraag te kunnen voldoen én om de stijgende prijzen voor bakolie te temperen. Dit in combinatie met de krappe voorraden in Maleisië zorgt ervoor dat de notering door het dak gaat.
2 Februari 2022
palmolie

Analyse Palmolie

Uitbreiding in palmolie ligt niet voor de hand

De notering voor palmolie gaat de komende zes maanden wel iets zakken, maar komt niet onder de 4.700 Maleise ringgit per ton uit. Die verwachting spreken verschillende analisten uit. De reden dat de prijs niet harder daalt, is het feit dat er voorlopig geen forse uitbreiding in de teelt mogelijk is. Hoge inputkosten, zoals de prijs voor kunstmest, liggen hieraan ten grondslag.
19 Januari 2022
palmolie

Analyse Palmolie

Palmolie noteert lager door overstromingen

Overstromingen op een schiereiland van Maleisië, een lagere notering voor sojaolie én Brent-olie en een verlaging van de invoerbelasting in India op geraffineerde palmolie. Allemaal hebben ze effect op de huidige notering voor palmolie.
22 December 2021
palmolie

Analyse Palmolie

Krap aanbod van palmolie houdt markt in zijn greep

De vraag naar plantaardige oliën is groot. En dat zal voorlopig ook zo blijven, verwachten analisten. Palmolie is een van de grondstoffen die veelgevraagd is. Daardoor is de notering op de Mdex over de afgelopen weken naar recordhoogtes gestegen. Voorlopig blijft de prijs naar boven bewegen. De markt is namelijk in de ban van de beperkte voorraad.
24 November 2021
palmolie

Analyse Palmolie

Productie palmolie naar hoogste niveau in maanden

Maleisië heeft de productie van palmolie over de maand oktober flink opgeschroefd. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de Malaysian Palm Oil Board. De productie komt 1,3% hoger uit dan een maand eerder. Hierdoor nemen ook de voorraden toe. Goed nieuws, zo zou je zeggen. Toch beweegt de prijs nog niet naar beneden. Hoe zit dat?
12 November 2021

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden