Shutterstock

Analyse Palmolie

Uitbreiding in palmolie ligt niet voor de hand

19 Januari 2022 - Kimberly Bakker

De notering voor palmolie gaat de komende zes maanden wel iets zakken, maar komt niet onder de 4.700 Maleise ringgit per ton uit. Die verwachting spreken verschillende analisten uit. De reden dat de prijs niet harder daalt, is het feit dat er voorlopig geen forse uitbreiding in de teelt mogelijk is. Hoge inputkosten, zoals de prijs voor kunstmest, liggen hieraan ten grondslag.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Mdex-notering voor palmolie houdt deze week vast aan het hoge niveau van afgelopen weken. Op maandag 17 januari sloot de notering op 5.324 Maleise ringgit per ton. Omgerekend naar euro's – bij de huidige wisselkoers – is dat een bedrag van €1.121 per ton. Dat is een stijging van iets minders dan 1% in vergelijking tot de notering van een week geleden. Eén maand terug stond de Mdex-notering voor palmolie op 4.890 Maleise ringgit per ton en één jaar geleden werd in deze periode van het jaar nog 'slechts' 3.638 Maleise ringgit per ton betaald. Omgerekend gaat het om respectievelijk €1.030 per ton en €766 per ton.

De tegenvallende productiecijfers in Maleisië zijn een reden voor de prijsstijging die sinds medio december gaande is. Een andere reden is het feit dat Indonesië recent heeft aankondigd door te gaan met de plannen om biobrandstoffen met een hoger gehalte palmolie te testen, de zogenaamde 'B40'. Onder verschillende analisten heerst de angst dat Indonesië, 's werelds grootste producent van palmolie, hierdoor minder product op de wereldmarkt gaat brengen. Met de huidige krappe voorraden kan dat voor nog hogere prijzen zorgen.

'Voorlopig blijven de prijzen hoog'
Overigens ligt een stevige prijsdaling op korte termijn sowieso niet in het verschiet, stellen insiders. Zij verwachten dat de prijs de komende zes maanden niet onder de 4.700 Maleise ringgit per ton zakt. Ook stellen zij dat het zeker nog twaalf maanden duurt voordat de productie van palmolie in Zuidoost-Azië zich herstelt tot het niveau van vóór de coronapandemie. Aanhoudende arbeidstekorten in Maleisië, als gevolg van de coronacrisis, spelen daar een rol in. Pas na het tweede kwartaal van dit jaar wordt verwacht dat meer gastarbeiders welkom zijn in het land.

Een andere reden waarom de productie zich niet in een sneller tempo herstelt, is het feit dat er weinig ruimte is voor uitbreiding van de teelt. Hoge inputkosten liggen daaraan ten grondslag. Vooral de hoge prijs van kunstmest is voor palmolieproducenten een grote bottleneck. Sinds medio vorig jaar zijn de prijzen voor stikstof en fosfaat met 50% tot 80% gestegen. De Council of Palm Oil Producing Countries (CPOPC) verwacht dat vooral de kleinere producenten in Maleisië en Indonesië hierdoor hun productievolume terugschroeven.

De productie blijft voorlopig dus laag, is de verwachting. Tegelijkertijd verwacht de laatstgenoemde organisatie dat de Chinese invoer van palmolie in seizoen 2021/2022 stijgt naar 7,2 miljoen. Eén seizoen eerder importeerde de Aziatische grootmacht zo'n 6,8 miljoen ton. Ook India importeert naar verluidt meer palmolie, tot 8,6 miljoen ton. Een groei van ongeveer 100.000 ton. De Council of Palm Oil Producing Countries verwacht dat de Europese Unie dit seizoen 6,9 miljoen ton palmolie wil invoeren. Dat is ongeveer 700.000 ton meer dan vorig seizoen.

Meer dividend uitbetalen
MP Evans, een van de grote palmolieproducerende bedrijven ter wereld, profiteert volop van de hoge prijzen. De oogst van verse oliepalmen steeg afgelopen jaar met 13% tot bijna 1,37 miljoen trossen. De productie van ruwe palmolie in de fabrieken nam met 15% toe, tot 312.900 ton. De gemiddelde fabrieksprijs steeg tegelijkertijd met 37% tot $810 per ton. En die prijzen stijgen nog steeds. Momenteel gaat het om ruim $1.000 per ton, meldt het bedrijf. Het ziet daardoor mogelijkheden om een speciaal dividend van $0,06 per aandeel te betalen, boven op de geplande uitbetaling van $0,40 per aandeel. Dat is 36% meer dan een jaar eerder.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden