Speltprijs

spelt brood

Analyse Spelt

Vraag en aanbod in evenwicht voor spelt

Ook voor de speltmarkt is het jaar rustig gestart. Van prijsschommelingen waren al geen sprake doordat de prijs niet afhankelijk is van de Matif-grillen. 'Vraag en aanbod is vrij stabiel,' aldus Rogier Scherpbier, teler van Zonnespelt uit Lelystad.
14 Januari 2022
spelt Hero Havenga de Poel

Analyse Spelt

Spelt telen met een oud ras bij de Waddenzee

Ook in Noord-Groningen wordt al een tijd spelt geteeld. Hero Havenga de Poel, speltteler, nam een paar jaar geleden met zijn zus het biologische akkerbouwbedrijf Landgoud van zijn ouders over. Die waren destijds pioniers in de spelt teelt in het ‘hoge noorden’. “Het begon allemaal met het speltproject Pieterburen, dat voor een revival van spelt zorgde”, aldus Havenga.
17 December 2021
spelt brood

Analyse Spelt

Speltmarkt opereert vrij zelfstandig

De markt voor spelt opereert zelfstandig. Dit omdat de prijzen voor spelttelers in Nederland voor acht jaar worden vastgezet, vertelt Frank van Eerd, mede-initiatiefnemer van Kollenberger Spelt en eigenaar van Bisschopsmolen. Van Eerd was de eerste bakker die 100% spelt bakte. Hij produceert ook sportvoeding van spelt voor de wielerploeg van Tom Dumoulin.
3 December 2021
spelt Wiro Nillesen

Interview Wiro Nillesen

'Alles wordt duurder, zeker tarwe'

In onze rubriek 'Food People' spreken we iedere week met een inkoper, verkoper of eigenaar uit de voedingsinudstrie. Actuele ontwikkelingen passeren de revue, maar we hebben het ook over drijfveren. We trappen af met Wiro Nillesen, eigenaar van Kollenberger Spelt. Nillesen is bezig om het nieuwe graanras 'tritordeum' te exploiteren.
1 December 2021
spelt

Analyse Spelt

Duitsers malen wederom meer spelt

Duitsland is een van de grootste producenten van spelt in de Europese Unie. Over het afgelopen verkoopseizoen werd bijna 310.000 ton spelt gemalen, waarvan 242.000 ton speltmeel werd geproduceerd. Dat is een stijging van 60.000 ton in vergelijking tot het voorgaande seizoen, zo blijkt uit cijfers van het Federaal Informatiecentrum Landbouw.
19 November 2021
spelt graan - agri

Analyse Spelt

Speltprijs volgt vooral de eigen weg

De markt voor spelt is minder in beweging dan de tarwemarkt, omdat het een eigenzinnige en kleine markt is. De prijs lift op dit moment enigszins mee met de hoge tarweprijs, maar volgt  toch grotendeels een eigen weg. Zo merken ze bij Kollenberger Spelt, een telersclub van zo'n acht speltboeren die leveren aan tweehonderd bakkers in Nederland.
5 November 2021
spelt graan - agri

Analyse Spelt

Markt voor spelt komt steeds meer in balans

De markt voor spelt komt meer en meer in balans. De vraag is inmiddels stabiel te noemen, alleen het aanbod is nog wisselvallig. Dat blijft effect hebben op de prijzen. Wat wordt momenteel voor een kilo spelt betaald? En laat die prijs zich nog beïnvloeden door de rally op de tarwemarkt? Een analyse.
21 Oktober 2021

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden