Shutterstock

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Bakkerijgrondstoffen doen het wat rustiger aan

2 Mei 2024 - Redactie Foodbusiness

Na een paar volatiele weken doen de markten van tarwe en boter het duidelijk rustiger aan. De mondiale suikermarkt daarentegen is nog wel behoorlijk beweeglijk. In deze analyse gaan we deze bakkerijgrondstoffen een voor een langs. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarwemarkt lijkt deze week wat tot bedaren te komen na de rally vorige week, met prijzen iets boven de grens van €200 per ton. Droogte in Rusland gaf de markt vorige week een flinke slinger omhoog. Volgens het Russische meteorologische instituut valt het mee met de gevolgen van de droogte op de granen in het Europese deel van Rusland. In de VS ligt 30% van het tarweareaal in een droogte gebied. zo blijkt uit de droogte monitor. Toch is de rating van de wintertarwe niet wezenlijk verandert deze week. 49% van het areaal krijgt de status goed of excellent tegen 50% vorige week.

In het Verenigd Koninkrijk staat de tarwe voor de komende oogst er niet florissant op. De bond van maalderijen van het VK stelt dat de komende oogst van maal-, en baktarwe 40% lager uit kan komen vergeleken met afgelopen seizoen. Op de termijnmarkten valt de grote spreiding tussen oude en nieuwe oogst op. Sommige analisten stellen dat sommige kopers die ook actief zijn op de fysieke markt actief zijn het meicontract uit dienen en de tarwe willen laten leveren. Dat de contracten voor de nieuwe oogst op de Matif heel hard zullen zakken lijkt niet direct waarschijnlijk gezien de uitgangspositie van de tarwe in Europa. Dat wil niet zeggen dat de prijs niet kan dalen. Als de tarwemarkt het normale seizoenspatroon volgt dan zou rond de graanoogst in augustus en september de prijs naar het laagste niveau in het seizoen zakken.

Suikerprijzen 
De suikerprijzen daalden recentelijk aanzienlijk, maar begin deze week trok de Amerikaanse notering weer aan. Na vorig weekend steeg de Amerikaanse notering naar $445,33 per ton, het hoogste punt in ruim twee weken. Volgens suikerassociatie Unica hebben Braziliaanse suikerverwerkers in de centrale en zuidelijke regio's in de eerste helft van april 709.510 metrische ton suiker geproduceerd, rapporteert Sugaronline. In deze eerste twee weken van het 2024/25 seizoen werd daarmee 31% meer geproduceerd dan dezelfde periode vorig jaar. Later deze week volgden hierdoor weer neerwaartse correcties op de beurs in New York. 

{{dataviewSnapshot(14_1714738286)}}

Rust op botermarkt
Na een grillige periode komt de botermarkt wat tot bedaren. Sterker nog, er gebeurt momenteel niet veel en de handelsactiviteit is zeer laag. Een geluk is dat er naast het gebruikelijke Noordwest-Europese aanbod niet veel concurrerend product op de markt is. Ierse boter is door het sterk verlate productieseizoen nog steeds niet op de markt. Poolse boter is er wel, maar ook al is dit zo'n €150 per ton goedkoper, toch wil niet iedereen dit hebben. 

Historisch gezien staan de boternoteringen met krap €6.000 per ton op een hoog niveau. De opwaartse potentie lijkt daarmee gering. Aan de andere kant lijkt de bodem onder de prijzen door de krappe voorraden ook vrij stevig. Een waarschijnlijk scenario is dat de boterprijzen ook in de komende weken tamelijk volatiel blijven, zij het in een vrij beperkte bandbreedte.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden