Grainlabs

Analyse Spelt

Vraag en aanbod in evenwicht voor spelt

14 Januari 2022 - Rianne Nieuwenhuize

Ook voor de speltmarkt is het jaar rustig gestart. Van prijsschommelingen waren al geen sprake doordat de prijs niet afhankelijk is van de Matif-grillen. 'Vraag en aanbod is vrij stabiel,' aldus Rogier Scherpbier, teler van Zonnespelt uit Lelystad.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Scherpbier geeft aan dat de markt voor spelt voorlopig stabiel blijft. "Wij hebben doorgaans langetermijnafspraken met eigen afnemers. Daarnaast hebben we telers waarmee we samenwerken, waardoor vraag en aanbod vrij stabiel zijn. Los van dat de afgelopen twee jaren wat onstuimig waren, komt er nu meer stabiliteit in de markt." De Flevolandse teler gaat dit jaar iets uitbreiden. "Uiteraard alles onder voorbehoud van oogstkwaliteit en opbrengsten."

Ook Wiro Nillesen van Kollenberger Spelt geeft aan dat er weinig beweging in de markt zit momenteel. "De grote afnemers sluiten contracten af met de boeren, coöperaties en graanhandelaren. Daardoor is vrij beschikbare spelt erg beperkt. Dat zorgt ervoor dat de prijs op eenzelfde niveau blijft staan. Er is nauwelijks een koppeling met de tarwemarkt op dit moment. Ook in de markt voor biologische spelt zit weinig beweging, terwijl biologische tarwe ook in prijs stijgt."

Minder spelt ingezaaid
Nillesen geeft aan dat de opbrengst per hectare voor tarwe op dit moment hoger ligt dan bij spelt. "Hierdoor kan tarwe als voertarwe afgezet worden. Doordat de tarweprijs voor het zaaimoment stijgt, bestaat de mogelijkheid dat spelttelers besloten hebben om, met minder risico, tarwe in te zaaien. Voor komende oogst is de verwachting dat er minder spelt ingezaaid is. Dat kan leiden tot een prijsverhoging na de oogst van 2022. Maar wie het weet, mag het zeggen," aldus de eigenaar van Kollenberger Spelt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden