Shutterstock

Opinie Peter van Houtert

Nederlandse wijn: een serieus verhaal

8 September 2021

Nederlandse wijnen, stelt dat wel wat voor? Het is een vraag die regelmatig aan mij gesteld wordt. Wanneer ik aan buitenlandse wijnproducenten vertel dat wij inmiddels zowat 300 hectare wijngaard hebben en dat er een kleine 170 producenten zijn (waarvan een aantal van de teelt kan leven en een prachtig bedrijf heeft waar serieuze wijn wordt gemaakt), kijkt men mij verbijsterd aan.

In Nederland produceren we zo'n 1,2 miljoen flessen per jaar. Dat lijkt veel, maar we drinken ongeveer 450 miljoen flessen. In dat opzicht valt het dus wel weer mee. Dat is overigens meteen de reden dat we niet of nauwelijks Nederlandse wijnen tegenkomen in de supermarkt. Veel wijnproducenten verkopen met gemak hun hele productie aan toeristen, liefhebbers en/of lokale horeca. En, voor een goede prijs.

We vinden onze wijngaarden vooral in Limburg, Brabant en Zeeland. Maar ook in Gelderland, Noord Holland en Friesland zijn ze te vinden. Bekende bedrijven - bijvoorbeeld de Apostelhoeve en St. Martinus in Zuid Limburg, De Kleine Schorre in Zeeland en Trois Colonjes in Gelderland (Groesbeek) - verkopen de wijnen aan de top-gastronomie, aan luchtvaartmaatschappij KLM en aan wijnspeciaalzaken. Bedenk je dat 'De Apostelhoeve' al sinds 1970 wijn maakt en dat we bij de bovengenoemde bedrijven praten over wijnbedrijven die net zo professioneel zijn als wijnbedrijven in Frankrijk of Duitsland.

Nederlandse wijnbouw bestaat
We werken in Nederland voornamelijk met druivensoorten die aangepast zijn aan ons, veelal koelere, klimaat. We komen hier en daar zeker ook de klassieke druivensoorten tegen, zoals Chardonnay en Cabernet Sauvignon, maar we werken vooral met druivensoorten die beter bij ons eigen land passen. Je moet dan denken aan soorten als Auxerrois, Solaris, Johanniter en Regent.

Kortom: we kunnen daarom echt spreken over Nederlandse wijnbouw. En, deze is groeiende. Voor bijvoorbeeld de boeren is wijnbouw een goed alternatief voor hun huidige bedrijf, als de omstandigheden, de grond en omgeving dit toelaten. Nederlandse wijnen zijn overigens niet goedkoop, maar dat kan ook niet. Een professioneel wijnbedrijf opstarten kost veel geld en in ons klimaat gaat het niet altijd goed. Dat bewijst de zomer wel, waar we met slechte weersomstandigheden te maken hadden. Er zal dan ook minder productie zijn, maar dat is tevens in België en Frankrijk het geval.

Nederlandse wijn is vandaag de dag echter wel een echt serieus verhaal en veel producenten kun je bezoeken. Onder meer om de wijnen proeven. Je gaat verbaasd zijn over de goede kwaliteit!

boerenbusiness.nl

Peter van Houtert

Peter van Houtert is sinds 2011 voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren. Na het afronden van de Hotelschool Maastricht heeft hij diverse functies bekleed bij het Victoria Hotel in Amsterdam. In de afgelopen jaren is hij werkzaam geweest als wijnadviseur Horeca bij Verbunt Wijnkopers, Inkoper wijnen bij HEMA-KBB en docent aan de Wijnacademie. Sinds 2014 is hij ook lid van het Bestuur van Stichting Wijnonderwijs Nederland.
Reageer op dit artikel
Velden met een * zijn verplicht. Bij reageren gaat u akkoord met de algemene forumregels en mogelijke sancties bij overtreding.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Zomerse wijnen, waar moet je aan denken?

Opinie Peter van Houtert

Zomerse wijnen, waar moet je aan denken?

'Het oog drinkt voor 40 procent'

Opinie Peter van Houtert

'Het oog drinkt voor 40 procent'

Local-for-local: onderdeel van je marketingstrategie?

Opinie Jimé Hoen

Local-for-local: onderdeel van je marketingstrategie?

Wat vindt leverancier van de overname van Deen?

Achtergrond Deen

Wat vindt leverancier van de overname van Deen?

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief