Shutterstock

Opinie Peter van Houtert

Zomerse wijnen, waar moet je aan denken?

22 Juli 2021 - Peter van Houtert

In deze tijd van het jaar worden we in folders en via sociale media vaak gewezen op zomerse wijnen. Maar wanneer ik naar buiten kijk en aan afgelopen weken denk, dan was er niet veel zomers te ontdekken. Veel regen en matige temperaturen; met wat uitzonderingen, niet echt het weer om in de tuin van een zomerse wijn te genieten. Gelukkig zijn de vooruitzichten voor de maand augustus goed. Maar, wat zijn eigenlijk zomerse wijnen?

Bij een zomerse wijn denken we veelal aan rosé en/of witte wijnen. We denken dan aan de lichte frisse wijnen voor op het terras, in de tuin, op de boot of voor op de camping. Het zijn makkelijke wijnen, zonder veel gedoe. Rosé is daarbij een grote speler. Daar waar voorheen donkere rosé wijnen, of eerder lichtrode wijnen gedronken werden, wil men nu graag de lichte rosékleur als bij een Provence rosé drinken.

De kleur van de 'bruine' uienschil, licht oranje-rose. De wijn moet fris zijn, droog (niet té droog) en met aroma's van met name rood fruit. Zoete rosé wijnen kom je nog amper tegen. Rosé is een uitstekend aperitief, maar een goede rosé is ook een uitstekende maaltijdbegeleider. Boeiend is te weten dat witte wijndrinkers, bij echt warm weer ook gewoon witte wijn blijven drinken, terwijl juist rode wijndrinkers als het warm is, vaak overschakelen op een rosé wijn.

Nieuwe trends
Maar we drinken in dit jaargetijde ook steeds meer gekoelde jonge, fruitige rode wijnen. Denk aan Beaujolais en jonge Pinot Noir. Geen houtlagering, maar modern gemaakt, fruitig en fris, die we serveren op een iets hogere temperatuur als een witte wijn. Heerlijk bij rijke maaltijdsalades. Veel mensen zijn vaak aangenaam verrast als ze met dit soort wijnen kennis maken.

Voor witte wijnen in de zomer geldt eigenlijk wat altijd voor witte wijnen geldt. Drinken we ze als aperitief, of bij een gerecht? Liefhebbers van de Sauvignon Blanc-wijnen blijven dat ook gewoon drinken, of laten zich overhalen om bij de gamba's van de barbecue een Verdejo uit Spanje te drinken.

Bij de barbecue
De barbecue is in de zomer niet weg te denken. Vleesgerechten vragen om stevige wijnen, met voldoende kracht en structuur om het vlees en vooral de bijbehorende sauzen te begeleiden. Vaak worden juist die vergeten, terwijl ze zo bepalend zijn voor de smaak. Satésaus en wijn is moeilijk te combineren, maar over het algemeen zijn rode wijnen gemaakt van de Primitivo druif/Zinfandel door hun volheid en structuur goed in te zetten. Ook Malbec doet het uitstekend. Belangrijk is te letten op de temperatuur van de rode wijnen. Probeer de wijn op 16 graden te houden. Zet hem desnoods even in een koeling of een koeler met koud water. Warme rode wijn is gewoon heel onprettig drinken.

Zomerse wijnen. Er valt best veel over te vertellen en dan heb ik het nog niet eens gehad over mousserende wijnen. Een fijn glas Cava, Prosecco of Champagne kan het begin zijn van een mooie zomers namiddag en avond. Geniet.

Peter van Houtert

Peter van Houtert is sinds 2011 voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren. Na het afronden van de Hotelschool Maastricht heeft hij diverse functies bekleed bij het Victoria Hotel in Amsterdam. In de afgelopen jaren is hij werkzaam geweest als wijnadviseur Horeca bij Verbunt Wijnkopers, Inkoper wijnen bij HEMA-KBB en docent aan de Wijnacademie. Sinds 2014 is hij ook lid van het Bestuur van Stichting Wijnonderwijs Nederland.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden