Shutterstock

Opinie Joost Derks

Zo kan de Amerikaanse rente de dollar pijn doen

5 Oktober 2023 - Joost Derks

De rente op Amerikaanse staatsobligaties heeft het hoogste niveau bereikt in ruim vijftien jaar. Dat is nu een opsteker voor de dollar. Door de steeds hogere rentelasten van de groeiende staatsschuld, kan die rugwind uiteindelijk omslaan in een tegenwind.

Als het op renteschommelingen aankomt, stelen centrale bankiers de afgelopen jaren de show. Financiële markten houden hun adem in tijdens de aanloop naar nieuwe rentebesluiten van de Europese Centrale Bank (ECB) en vooral de Federal Reserve in de Verenigde Staten. Deze week stond echter niet de korte beleidsrente in de schijnwerpers, maar juist de lange rente die tot stand komt op kapitaalmarkten. Daar steeg de rente op Amerikaanse tienjaarsstaatsleningen voor het eerst sinds 2007 even boven 4,8% uit. De rentestijging is deels het gevolg van de economische factoren. Zoals het afwenden van een shutdown in de Verenigde Staten en verwachtingen dat de inflatie ook in de toekomst wat hoger blijft dan waar de beurswereld op rekende.

1.000 miljard aan staatsobligaties
Een andere factor speelt echter ook een grote rol bij de stijgende kapitaalmarktrente. Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft in het derde kwartaal waarschijnlijk meer dan $1.000 miljard opgehaald met de uitgifte van staatsobligaties. Dat is een kwart meer dan waar het aan het begin van de zomer naar uitzag. Overigens is het bepaald geen record, want tijdens de coronapandemie in 2020 gaven de Verenigde Staten bijna $3.000 miljard aan nieuwe leningen uit. Het grote aanbod van staatsobligaties zorgt ervoor dat de obligatieprijs wat daalt en op kapitaalmarkten duwt dat dan de rente omhoog.

Dollarkracht houdt aan
Een hogere rente is gebruikelijk positief voor de valuta van een land. Dat geldt zowel voor de korte beleidsrente als voor de lange kapitaalmarktrente. Omdat het ernaar uitziet dat de Amerikaanse rente wat verder doorstijgt en langer hoog blijft dan verwacht, wint de dollar de afgelopen maanden weer terrein. Sinds half juli is de munt met bijna 7% gestegen ten opzichte van de euro. Veel partijen rekenen erop dat de rollen in 2024 omgedraaid zijn, aangezien ze ervan uitgaan dat de Amerikaanse rente ook sneller gaat dalen dan de Europese. Dat is echter geen uitgemaakte zaak als je ziet hoe veerkrachtig de economie in de Verenigde Staten is. Bovendien presteert de dollar vaak goed in periodes waarin het groeitempo in de rest van de wereld wat afzwakt.

Rentebetalingen overtreffen straks defensie-uitgaven
Op de lange termijn is een stijgende kapitaalmarktrente als gevolg van een snel oplopende staatsschuld echter niet automatisch gunstig voor de dollar. Momenteel is die schuld ongeveer 33.500 miljard dollar, oftewel 120% van het bbp. Het land is al bijna evenveel kwijt aan rentebetalingen als aan defensie-uitgaven. Als de schuldenlast te hoog oploopt, kunnen beleggers namelijk gaan twijfelen of de Verenigde Staten in de toekomst wel aan alle aflossingsverplichtingen kunnen voldoen. Zover is het uiteraard nog niet. Maar de recente verlaging van de kredietwaardigheid van AAA naar AA+ door ratingbedrijf Fitch geeft aan dat een grote rugwind voor de dollar uiteindelijk kan omslaan in een tegenwind.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Opinie Joost Derks

Dalende valuta’s in opkomende markten

Opinie Joost Derks

Roepie: van breekbare munt tot supervaluta

Opinie Joost Derks

Olierally laat olievaluta’s opvallend koud

Opinie Joost Derks

Herpakt de frank zich na een valse start in 2024?

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden