Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Nog altijd is het Europese rundvleesaanbod krap

Vandaag 15:30 uur - Redactie Foodbusiness

Het aantal runderslachtingen in de Europese Unie ligt nog steeds op een duidelijk lager niveau dan een jaar eerder. In de periode tot en met augustus viel het aantal slachtingen significant lager uit. Daarbij zijn de importvolumes toegenomen en is het exportvolume afgenomen, een signaal van krappe beschikbaarheid.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het aantal slachtingen in EU-lidstaten kwam uit op 13,9 miljoen stuks, zo blijkt uit cijfers van het Europees Bureau voor de Statistiek (Eurostat). Vorig jaar waren dat in dezelfde periode nog 14,7 miljoen. Het totale aanbod runderen viel daarmee 5,5% lager uit. Vooral een forse daling van het aantal kalveren was hier debet aan. Er werden 0,3 miljoen kalveren minder geslacht. Het aantal slachtingen kwam uit op 2,4 miljoen. Een daling van bijna 10%. Ook het aantal geslachte (jonge) koeien daalde flink met 5,5% tot 7,1 miljoen stuks. Het aantal geslachte stieren bleef stabieler.

Vleesproductie daalt iets minder hard
Veehouders hebben naar het schijnt op de hoge prijzen geanticipeerd. Het totaal geslachte gewicht nam iets minder snel af dan het aantal geslachte runderen, een teken dat veehouders de dieren zwaarder hebben afgeleverd. De totale rundvleesproductie in de Europese Unie kwam in de periode januari tot en met augustus 2025 uit op 4,15 miljoen ton. Dat was rond 3,9%, ofwel 169.000 ton, minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Tot en met augustus werd er wel meer rundvlees geïmporteerd door EU-lidstaten. Het cumulatief geïmporteerd volume tot en met augustus kwam uit op 226.000 ton, tegenover 200.000 ton nog een jaar eerder. Het exportvolume nam tegelijkertijd ook af, van 738.000 ton vorig jaar naar 591.000 ton nu (-147.000 ton).

Rundvleesprijzen na dip weer omhoog?
Recent stonden de prijzen na de piek van afgelopen zomer wat onder druk. Het aanbod runderen in Nederland was duidelijk ruimer dan in de periode ervoor. Veehouders beginnen wat meer koeien af te stoten nu de melkprijs onder druk staat en ze voor de verwachte productie dit jaar mogelijk onvoldoende fosfaatrechten hebben. 

Langzaamaan beginnen de voorbereidingen voor de feestdagen en worden luxe rundvleesproducten weer meer gevraagd. Op de veemarkt in Leeuwarden stegen de noteringen van slachtkoeien, na nog een daling vorige week, deze week alweer. Dit is een indicatie dat de markt, in ieder geval lokaal, weer een stuk krapper is. Afhankelijk van het aantal door veehouders aangeboden dieren kan de vraag in aanloop naar kerst mogelijk voor verder stijgende prijzen zorgen, of in ieder geval de dalende lijn van de afgelopen week definitief doorbreken.

Al met al lijkt er de afgelopen maanden na wat korte periodes van zowel dalingen als stijgingen tegen een plafond aan te hikken. De historisch gezien extreem hoge prijzen moeten door consumenten wel betaald kunnen worden en wat dit betreft lijken de prijzen wel wat aan het maximum te zitten. Ondertussen worden varkens- en pluimveevlees wat goedkoper, wat de concurrentie in het vleesschap weer vergroot.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden