Shutterstock

Opinie Geesje Rotgers

Groene voedselstrategie tast volksgezondheid aan

8 Februari 2022 - Geesje Rotgers3 reacties

Mensen moeten milieuvriendelijker gaan eten. De huidige voedselproductie zou te belastend zijn voor het milieu. De rapporten over de hervorming van de Nederlandse landbouw reiken inmiddels tot ver boven de dakgoot.

Een kwart van de landbouw moet biologisch worden. In 2030 moet dat doel zijn behaald. Deze wens komt uit de Farm to Fork-strategie van Eurocommissaris Frans Timmermans. Het gezonde voedselpakket wordt hierdoor duurder voor de consument. Ons eigen ministerie van Landbouw lanceerde een Nationale Eiwitstrategie, mensen moeten meer duurzame eiwitten eten. Meer plantaardige, minder dierlijke. De campagnes voor duurzamer eten, gesubsidieerd door de overheid, volgen elkaar in rap tempo op. Sommige organisaties pleiten voor de invoering van een vleestaks. Vlees wordt daardoor duurder, waardoor consumenten het sneller laten staan.

Verder liggen er miljarden euro's klaar in de stikstof- en klimaatfondsen, voor extensivering van de landbouw. Aan gezonde producten uit de extensieve landbouw, hangt doorgaans een hoger prijskaartje.

Transitie naar industriefood
In de rapporten over de hervorming van de landbouw wordt telkenmale hetzelfde punt gemaakt: het moet vanwege milieu en natuur. Op de consequenties voor de volksgezondheid wordt niet ingegaan. Wat betekent het voor de volksgezondheid, als land- en tuinbouwproducten duurder worden? Ik ben maar even wezen kijken in 'mijn' supermarkt. Op dit moment kost een gezonde, eenvoudige maaltijd voor vier personen met seizoensgroenten, vlees en zuivel ongeveer €10.

Voor hetzelfde geld koopt de consument vier diepvriespizza's met een fles cola (industrieel voedsel). Een gezonde maaltijd is dus niet duurder dan de ongezondere industriefood. Dat wordt anders als een maaltijd van gezonde land- en tuinbouwproducten (veel) duurder gaat worden. De kans is groot dat mensen dan vaker kiezen voor het goedkoopste alternatief: het industriële voedsel. Met als gevolg: meer eten dan nodig is (van industrieel voedsel blijf je eten), meer kans op overgewicht, meer kans op diabetes en allerhande hart- en vaatziekten. Dat leidt weer tot grotere belasting van de zorg, een hoger medicijngebruik, meer resten van medicijnen die via het toilet in het milieu terechtkomen. (De rioolzuivering haalt veel medicijnresten er onvoldoende uit). De oplossing van het ene milieuprobleem, is de oorzaak van het andere milieuprobleem.

De prijs van volksgezondheid
De overheid moet eigenlijk in haar plannen voor de hervorming van de landbouw veel breder moeten kijken, dan alleen naar natuur en milieu. De volksgezondheid mag daarin niet ontbreken. De volksgezondheid vraagt dat gezonde land- en tuinbouwproducten nooit duurder zijn dan het ongezondere industriële alternatief. Of is volksgezondheid geen issue bij onze overheid?

Geesje Rotgers

Onderzoeksjournalist in de agrarische sector
Reacties
3 reacties
Jankievit 8 Februari 2022
Met een inflatie die doorschiet naar 10% en geldpersen op maximum capiteit draaien spaarders moeten betalen voor hun inleg .is het illusie om de consument meer te laten betalen voor voedsel is een bekendekreet door mansholt tijdperk 50jaar geleden
Wiebrand van der Wijk 9 Februari 2022
Ik vind dat ook hier weer te makkelijk wordt verwezen naar de prijs van voeding als bepalend voor wat mensen eten. Dit wordt b.v. duidelijk aan de hand van de vergekijking van de pizza's en cola met een gezonde maaltijd. Die zijn even duur op dit moment. Toch kiest de één voor de gezonde maaltijd en de ander te vaak voor de pizza. Zou het niet kunnen zijn dat voedsel juist relatief te goedkoop is geworden en daardoor ook te weinig waarde heeft gekregen, een wegwerpproduct is geworden? Ik ben eerlijk gezegd ook bang dat b.v. het verlagen van de BTW op gezonde voeding (van 9% naar 0%) weinig effect zal hebben op wat mensen kiezen in het winkelkarretje. Dat wil niet zeggen dat armoede geen groot probleem is trouwens, maar ik ben bang dat mensen niet arm zijn omdat ze teveel voedsel hebben gekocht. Ik ben benieuwd wat mevrouw Rotgers hier van vindt?
José van gerven 10 Februari 2022
Ik sluit me aan bij Wybrand. De problematiek van een gezond voedselaanbod en gezonder consumptiepatroon kent veel meer aspecten dan alleen de prijs.

De redenatie komt me nogal bijzonder over. Feitelijk wordt betoogd om het dan maar te laten zoals het is en het voedsel maar niet duurzamer te gaan produceren want dan te duur.
Thema van de True Pricing komt dan voorbij en de vraag wie, waar die prijs zou moeten worden betaald….inderdaad niet alleen door de consument......
We hebben echter nog wel wat tijd nodig om de ongewenste externaliteiten van voedselproductie anders door te belasten, anders te verdelen, etc.

Wat betreft gezondheidseffecten van biologisch het volgende:
Er komt nieuw onderzoek naar de gezondheidseffecten van biologische voeding. Het onderzoek start in 2022 en wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).
Het onderzoek is een vervolg op het in 2005 uitgevoerde kippenonderzoek. Daarbij werd een deel van de kippen gevoed met biologische voeding en een deel met gangbaar geteeld voer. Afgelopen jaar kwam het onderzoek in opspraak, nadat het televisieprogramma Zembla er aandacht aan besteedde, omdat bleek dat de conclusies onder druk zijn aangepast. Het vervolgonderzoek moet onder meer uitwijzen welke effecten biologische voeding heeft op onze gezondheid, op zowel korte als lange termijn.
U kunt niet meer reageren.

Actuele prijzen
en noteringen in 1 overzicht

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen van o.a. grondstoffen, vlees & zuivel

Nieuws Grondstoffen

Bonen niet als grondstof eiwit zien maar als voedsel

Achtergrond Vlees & Eiwit

Steak en entrecote taboe bij Franse vleesvervanger

Achtergrond Vlees & Eiwit

Deense voedseltransitie in volle gang

Interview Vlees & Eiwit

'In plantaardig kan Boermarke grote speler zijn'

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden