De Fryske

Nieuws Ondernemen

De Fryske haalt rap bedrag binnen met sharefunding

19 Juni 2023 - Linda van Eekeres

De Fryske, maker van duurzame, vogelvriendelijke kazen in Lemmer, heeft €750.000 nodig om verder te groeien, zei initiatiefnemer Catharinus Wierda vorige week bij ons in de studio. Binnen twee dagen na lancering op het groene sharefundings platform Broccoli heeft De Fryske dat bedrag al opgehaald. Vanwege het succes komt er een tweede ronde waarvoor belangstellenden zich nu kunnen inschrijven.

De kaasmaker, die in 2017 is opgericht, kondigde vorige maand aan een coöperatie te worden en aandelen te gaan verkopen. Dat het beoogde bedrag zo snel is opgehaald bewijst volgens De Fryske dat "niet alleen de Fryske-boeren, maar ook consumenten geloven in de missie van de kaasmaker: het duurzaam veranderen van het zuivelsysteem." Het investeringsbedrag wordt gebruikt om de productie en kaasvoorraad te verhogen. Er zijn 212 nieuwe mede-eigenaren bijgekomen, die gemiddelde €3.500 hebben ingelegd.

Na zomer tweede sharefunding
In een verklaring schrijft De Fryske verrast te zijn door de snelheid waarmee het streefbedrag is opgehaald. "Geïnteresseerden hadden twee weken de tijd om certificaten te reserveren. Daarmee was de helft van het bedrag al binnen. Toen de site eenmaal live was, werd het streefbedrag van €750.000 binnen twee dagen behaald." Wierda: "Het is zo snel gegaan dat veel mensen achter het net visten, ik krijg daar nu al appjes en berichten over. We verwachten na de zomer een tweede sharefundronde te doen. Geïnteresseerden kunnen zich nu al opgeven op onze site en kunnen vervolgens als eerste meedoen."

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.

Nieuws Ondernemen

De Fryske wordt coöperatie van boeren én klanten

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden