Harald Schmidt / Shutterstock.com

Analyse Ondernemen

Bij Mondelēz is vertrekken uit Rusland geen optie

24 Mei 2023 - Max van der Heijden

Voedingsgigant Mondelēz, bekend van Lu, Oreo, Milka en Côte d'Or worstelde net als veel andere bedrijven met de Russische kwestie. Uiteindelijk besloot het te blijven. Ook inflatie is een heet hangijzer bij het Amerikaanse bedrijf.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het bedrijf maakte een tijdje geleden bekend dat het een uitstekend eerste kwartaal van 2023 achter de rug heeft. Wanneer een bedrijf de afgelopen tijd groeiende groene cijfers schrijft, wordt het al snel beticht van graaiflatie. Dat daar bij Mondelēz sprake van zou zijn, is volgens CEO Dirk van de Put onzin. De Belgische directeur van het bedrijf sprak in een interview met de Vlaamse krant De Tijd over het bedrijf en ook graaiflatie kwam ter sprake. Mondelēz behaalde in het eerste kwartaal van dit jaar een marge van 16,4% over het bedrijfsinkomen. Een stijging van 2,3%punt gecorrigeerd voor wisselkoerseffecten. 

Volgens Van de Put lijkt de marge alleen hoog omdat deze vergeleken wordt met de marge van vorig jaar, toen die extreem laag lag. En daarmee heeft hij een punt. De marge voor 2023 ligt meer in lijn met 2021 dan met 2022. Maar ondanks dat de marge weer terug is op een normaal niveau is het  voorlopig nog niet gedaan met de prijsverhogingen bij Mondelēz.

Van de Put gaf bij de publicatie van de kwartaalcijfers aan dat de prijsverhogingen slechts voor 80% zijn doorgevoerd. Eerdere prijsverhogingen waren voor de Belgische supermarktketen Colruyt reden om Mondelēz-producten te boycotten. Volgens de detailhandelaar is een prijsstijging in deze tijd niet meer te verantwoorden. Van de Put ziet dat anders: "Ik denk niet dat Colruyt onze kostenstructuur kent. Energie en sommige grondstoffen dalen misschien in prijs, maar dat geldt niet voor cacao, onze voornaamste grondstofkost. Die piekt op het hoogste niveau in zes jaar.'' Ook lonen en verpakkingen die in prijs stijgen zijn reden om de prijzen te verhogen.

De Russische kwestie
Niet alleen inflatie is al ruim een jaar onderwerp van financiële verslagen en in vergaderingen. Ook de Russische kwestie is een heet hangijzer bij verschillende bedrijven. in de nasleep van wat ze in Rusland de 'speciale militaire operatie' noemen verklaarden veel westerse bedrijven dat zij zich zouden terugtrekken uit Rusland. Dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan. Een aantal bedrijven, waaronder Mondelēz, kwam terug van dat besluit.

Dat besluit werd niet van harte genomen. Rusland dwingt bedrijven in feite te blijven. Vertrekken is de afgelopen tijd een stuk duurder geworden. Waar McDonald's door snel handelen binnen drie maanden na de invasie de Russische restaurants van de hand kon doen, is dat voor bedrijven zoals Mondelēz ondertussen een stuk lastiger. Poetin en de Doema, het Russische parlement, belemmeren onder meer een vertrek door toestemming te vereisen om activiteiten en bezittingen te verkopen. Zo geldt er een korting van 50% voor kopers en moet over de verkoopprijs ook nog eens 10% belasting worden betaald aan de Russische overheid. Ook is er het risico van nationalisering. Daarbij wordt de koper bepaald door de Russische overheid.

Toestemming krijgen voor een verkoop kan zo'n zes tot twaalf maanden duren en bij vertrek van bedrijven die actief zijn in strategisch belangrijke sectoren, zoals olie en banken, is er toestemming nodig van president Poetin. Heineken wilde de verkoop van het eigen bier stil leggen, maar ontving een officiële waarschuwing van Russische aanklagers dat het besluit om de Russische activiteiten stil te leggen of te stoppen kan worden gezien als een opzettelijk faillissement, een strafbare activiteit die nationalisering tot gevolg kan hebben.

Van de Put noemt de keuze om te blijven ''veruit de moeilijkste beslissing die ik al heb moeten in nemen in heel mijn carrière'. Volgens de directeur zou de financiële aderlating van een vertrek en het verlies aan merken enorm zijn. Ook is er nog het menselijke plaatje. Voor veel bedrijven is vertrekken uit Rusland ook lastig vanwege de grote hoeveelheid mensen die zij daar in dienst hebben. Zo voelt Unilever een verantwoordelijkheid voor de 3.000 personeelsleden die in Rusland werken en wil het bedrijf niet dat de fabrieken in handen van het Kremlin vallen.

Mondelēz heeft ook bijna 3.000 werknemers in Rusland en neemt grondstoffen af bij bijna 10.000 boeren. Ook wil het bedrijf de consument niet raken door weg te trekken. Wat ook niet meehelpt is dat Rusland dreigt om personeel dat meewerkt aan een vertrek te vervolgen, met mogelijk een gevangenisstraf als gevolg. 

Verantwoordelijkheid voelen voor het eigen personeel is een mooi gebaar, maar onder de streep kost een vertrek uit Rusland gewoon heel veel geld. En zo laat Van der Put in het interview met de Belgische krant weten: "Ik zie het als mijn eerste verantwoordelijkheid om de aandeelhouders een mooi rendement te bezorgen."

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden