Shutterstock

Analyse Suiker

Europese telers zaaien stuk minder suikerbieten

Gisteren 17:00 uur - Jurphaas Lugtenburg

De suikerprijzen op de wereldmarkt staan onder druk. Een wat zwakke vraag en hogere opbrengstprognose doen de markt weinig goeds. Een wat mindere vraag hebben de Europese suikerbietentelers en verwerkers al ingecalculeerd zou je zeggen als we naar de voorlopige areaalcijfers kijken.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voor het seizoen 2025/26 verwacht handelshuis Czarnikow een overschot van 7,5 miljoen ton op de mondiale suikerbalans. Indien dat daadwerkelijk gerealiseerd wordt, zou dat het grootste surplus tussen productie en verbruik zijn in acht jaar.

Helemaal onverwacht komt de stijging niet. Het USDA schatte een maand geleden de wereldwijde productie van suiker in op een recordhoeveelheid met 189,3 miljoen ton. Vergeleken met vorig seizoen is de oogst daarmee bijna 5% groter. De eindvoorraad suiker wordt door het USDA geraamd op 41,2 miljoen ton. Daarmee is geraamde eindvoorraad 7,5% groter dan een jaar eerder.

Kleiner areaal
Uit Europa komt de groei in de suikerproductie niet, zo blijkt uit de gegevens van het Europese suikeroverleg dat vorige week plaatsvond. In Duitsland, het grootste bietenteeltland binnen de EU, krimpt het areaal suikerbieten volgens de voorlopige areaalcijfers met 12% van 391.400 hectare in 2024 naar 345.200 hectare. In de twee andere suikergrootmachten van de EU is de daling in areaal minder groot. In Frankrijk krimpt het areaal met 3% van 355.300 naar 343.900 hectare. Poolse bietentelers hebben dit seizoen 258.900 hectare bieten gezaaid tegen 274.300 hectare een jaar eerder, oftewel een krimp van bijna 6%. Het totale bietenareaal in de EU valt 10,6% kleiner uit volgens de Europese Commissie. Volgens de voorlopige data is er in totaal 1,35 miljoen hectare bieten gezaaid tegen 1,51 miljoen hectare vorig seizoen.

Een krimp in het areaal is gezien de prijsontwikkeling op de suikermarkt afgelopen jaar niet onlogisch. De gemiddelde suikerprijs op de Europese markt daalde naar het laagst niveau in circa 2,5 jaar.

Bron: Europese Commissie

Op de termijnmarkten in Londen en New York is er overigens niet beter. Sterker, de suikerprijzen bewegen daar rond niveaus die we voor het laatste in 2021 zagen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden