Bakkerij Kraayennest

Food People Harry van Kraaij

'Ik blijf geloven in het bakkersvak'

5 April 2023 - Max van der Heijden

Harry van Kraaij (55) is de derde generatie die aan het roer staat bij Bakkerij 't Kraayennest, een Nijmeegs familiebedrijf met tien winkels in de regio. Onlangs won het bedrijf de 'Topbakker van het jaar 2023'-trofee. Harry is algemeen directeur van het bedrijf dat hij samen met familieleden runt. Intussen wordt zijn zoon Henk klaar gestoomd om het bedrijf op termijn van hem over te nemen.

Kun je iets over de bakkerij vertellen?
"We zijn een ambachtelijke bakkerij, daar specialiseren we ons ook in, maar we hebben ook de mogelijkheid om producten op grotere schaal te produceren. Zo kunnen we producten opschalen qua volume met behoud van ambachtelijke kwaliteit. We beleveren momenteel negen, maar binnenkort tien eigen winkels, in de regio van Nijmegen. Naast het ambachtelijke brood verkopen we ook Steengoedbrood, desem bake-off brood aan onder meer restaurants. In totaal werken er rond de honderd personen in de bakkerij en winkels."

Hoe gaat het in de bakkerijwereld?
"In het algemeen denk ik dat het ambacht moeilijke tijden doormaakt. De kosten staan onder druk, met name de energie- en grondstoffenprijzen zijn een hot item. Dat raakt ons ook. Daar komt de krapte op de arbeidsmarkt bij. Als we op ambachtelijke manier willen blijven produceren dan zijn er ambachtelijke vakmensen nodig. Dit zijn allemaal onzekere factoren waar je op moet anticiperen."

Willen jullie opschalen?
"Groei op zich is niet de ambitie. We zijn een familiebedrijf met aandacht voor onze mensen en natuur dat geen druk voelt om te moeten groeien. We streven naar een gezond rendement met tevreden collega's en klanten."

De grondstofprijzen lijken weer te dalen, merken jullie daar iets van?
"Ja, gelukkig komt er een beetje rust in de markt. Dat is ook goed en ook vooruitkijkend is er perspectief. Wel is het zaak om waakzaam te blijven in deze tijden."

Wat betekent het winnen van Topbakker van het jaar?
"Dat is een hele mooie opsteker voor ons. De beste zijn van zestig ambachtelijke bakkersbedrijven uit heel Nederland maakt je toch trots. Daarnaast zijn we dit jaar ook nog eens 25 jaar verbonden aan Topbakkers. Topbakkers is een samenwerking tussen ambachtelijke bakkers die landelijke klanten bedienen. Het is een prijs voor het hele bedrijf. We worden gecontroleerd op twaalf verschillende criteria. Van productkwaliteit tot facturering en etikettering. De hele processtroom wordt gekeurd. Het is een mooie opsteker voor onze mensen. Wist je dat we onze collega's Kraayen noemen?  En nu willen we de beker prolongeren. Het is namelijk een wisseltrofee en ik zou 'm nog wat langer in de bakkerij hebben staan."

Hoe zie jij de toekomst van het bakkersvak?
"Bakker is nog steeds het mooiste beroep wat er is. Met mijn handen in het deeg zitten is nog altijd wat ik het liefste doe, hoewel ik wel de laatste jaren veel meer ondernemer ben geworden. Ik blijf echter geloven in het bakkersvak, maar dat neemt niet weg dat wij er alles aan moeten doen om mensen te motiveren om voor dit vak te kiezen. Zo hebben we meerdere leerlingen in dienst die we begeleiden naar volledig vakman. Ik weet zeker dat er altijd plaats zal zijn voor specialisme, ambacht en het maken van kwaliteitsproducten. Mooi om te zien dan de volgende generatie hiervoor ook kiest."  

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Max van der Heijden

Max schrijft over de grondstoffenmarkten en alles wat daarmee te maken heeft. Zijn focus ligt vooral op granen, koffie en cacao. Ook is hij iedere ochtend vroeg uit de veren om de marktstarter op papier te zetten. Max houdt van koken, eten en reizen.

Food People Frederik Kampman

Bedenker tompouce-bier ziet kansen in alcoholvrij

Food People Albert van der Veen

'Samen keten Nederlandse kikkererwten inrichten'

Food People Dirk Govers

'Biggenvlees heeft potentie op Nederlandse markt'

Food People Hessel Jan Sinnige

'Zuivelsector kan veel leren van speciaalbier'

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden