Shutterstock

Nieuws Financieel

'Voedingsinflatie blijft komende maanden pieken'

4 April 2023 - Linda van Eekeres

De voedingsinflatie is met 15,1% in maart even hoog gebleven, terwijl het gehele inflatiecijfer is gedaald van 8,9% in februari naar 4,5% in maart (volgens de Europese rekenmethode HICP). Rabobank spreekt in haar jongste inflatiemonitor de verwachting uit dat de voedingsinflatie de komende maanden blijft pieken.

De prijzen in de supermarkt waren eind maart gemiddeld ongeveer 0,5% hoger dan eind februari. Chips, vruchtensappen en gebak stegen 2% tot 3% in prijs. Margarine en plantaardige oliën, die al grote prijsstijgingen hebben gekend, zijn ongeveer 1% in prijs gedaald. De verschillen tussen de grootste prijstijgers en de categorieën met de laagste prijsstijgingen worden langzaam kleiner, aldus de inflatiemonitor.

Op jaarbasis waren producten als yoghurt, kwark, boter en margarine in de laatste week van maart (week 13) 25% duurder dan een jaar eerder, maar ook chips, broodsalades en suiker stegen ongeveer een kwart in prijs (zie tabel hieronder).

Prijsontwikkeling in procenten op jaarbasis. Bron: Inflatiemonitor Rabobank

De vijf auteurs verwachten dat de gemiddelde prijzen voor voedingsmiddelen de komende drie tot vier maanden nog verder zullen stijgen. Het tempo van prijsstijgingen zal volgens hen wel aanmerkelijk lager liggen dan eind 2022 en zullen per categorie verschillen. "Maar voedingsmiddelenproducenten, supermarkten, speciaalzaken en de horeca hebben nog niet alle kostenstijgingen en eerdere producentenprijsverhogingen doorberekend in hun prijzen en zij zullen dat nog wel doen", menen de auteurs.

Toch zal het inflatiecijfer naar verwachting dalen, doordat er op jaarbasis wordt vergeleken. Vorig jaar april werden de boodschappen in één maand ongeveer 2% duurder. "Zolang de gemiddelde prijsstijging daar de komende vier weken onder blijft, zal het CBS ons rond 1 mei een lagere voedingsmiddelenprijsinflatie voorschotelen."

Verwachting inflatie 2023 blijft 5%
De inflatieverwachting van de Rabobank voor heel 2023 blijft ongewijzigd op 5%. Het inflatiecijfer voor maart is iets lager dan verwacht door lagere energieprijzen, maar de lichte opwaartse bijstelling van de voedselprijsinflatie doet die veranderingen weer teniet. Voor 2024 heeft de bank het jaarcijfer iets naar beneden bijgesteld, van 4,4% naar 4%. De Rabobank verwacht dat de energieprijzen volgend jaar wat lager zullen zijn dan eerder geraamd. Er wordt ook niet uitgesloten dat de inflatie nog wat harder daalt, 'zeker als energiemaatschappijen in groten getale energiecontracten aanbieden onder de plafondprijs'.

Gasprijzen stijgen loop van het jaar weer
Verwacht wordt dat de gasprijzen in de loop van het jaar weer zullen stijgen. Deze stijging wordt veroorzaakt door extra druk op de LNG-markt vanuit China en door een hogere gasvraag van de industrie. "In verschillende landen, waaronder Spanje en Frankrijk, is vooral in de raffinagesector al een toename van het gasgebruik zichtbaar", aldus de inflatiemonitor. In de voorspelling van de Rabobank komt de TTF-gasprijs eind 2023 ergens tussen de €60 en €90 per MWh uit. "In combinatie met een iets hogere plafondprijs voor energie (we gaan voor volgend jaar uit van een 25% hogere plafondprijs dan in 2023), verwachten we dat in 2024 de energie-inflatie weer zal oplopen naar gemiddeld 4,9%."

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.

Nieuws Financieel

Voedselinflatie neemt af in Nederland en eurozone

FB TV Valuta met Laurens Maartens

Lagere rente laat langer op zich wachten

Opinie Thomas de Caluwe

Minder renteverlagingen in eurozone dan verwacht

Nieuws Financieel

Economische groei komt dit jaar net boven nul uit

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden