Hadrian / Shutterstock.com

Achtergrond Bedrijven

Rusland verlaten blijkt voor foodconcerns moeilijk

14 Februari 2023 - Linda van Eekeres

Carlsberg zette na de Russische inval in Oekraïne op 24 februari 2022 in maart zijn Russische activiteiten al in de etalage. Bijna een jaar later is het de Deense bierbrouwer nog steeds niet gelukt om uit Rusland te vertrekken, al is dat volgens de onderneming nu echt een kwestie van maanden. Carlsberg is niet het enige foodconcern dat aankondigde Rusland de rug toe te keren, maar daar nog steeds actief is.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

McDonald's was een van de bedrijven die in een vroeg stadium lieten weten het land te verlaten en daar ook in slaagde. Met een clausule om op den duur de vestigingen terug te kopen, kon het concern in mei de filialen kwijt aan een grote Russische franchisenemer. Bij andere bedrijven gaat het minder soepel. Cees 't Hart, de Nederlandse CEO van Carlsberg, liet vorige week aan de Financial Times weten dat het ontvlechten van de Russische operatie van de andere activiteiten meer complex is gebleken dan hij had verwacht. Hij is hoopvol dat er dit jaar aan het einde van het tweede kwartaal een verkoopovereenkomst ligt. Daarbij is een buyback-clausule de intentie, alhoewel 't Hart verwacht dat het bedrijf op zijn vroegst over tien of vijftien jaar terugkeert naar het land.

Ook bij zuivelconcern Danone lijken er stubbelingen te zijn. Het land besloot in eerste instantie om in Rusland te blijven, maar in oktober kondigde Danone toch aan het land te verlaten. Er zou een koper zijn voor de activiteiten in het land, maar die is nog steeds niet bekendgemaakt. Volgens financieel persbureau Bloomberg maakt het Kremlin het concerns extra moeilijk om te vertrekken, door dat voor hen duurder te maken. Er wordt een korting van 50% op de verkoop geëist. Ook hebben bedrijven naar verluidt minder haast, doordat het financieel naar omstandigheden zo slecht nog niet gaat in Rusland met economische krimp van slechts 2,5%. 

Unilever ziet risico afwaardering Rusland
Unilever is een van de bedrijven die juist bleven. Wel maakte het concern in maart 2022 bekend om alle import en export van Unilever-producten naar en vanuit Rusland te stoppen, net als alle kapitaalstromen van en naar het land. Unilever bleef echter wel actief in Rusland voor de lokale markt en heeft daar vier fabrieken waar meer dan 3.000 mensen werken. Het levensmiddelenconcern liet eerder deze maand tijdens de presentatie van de jaarcijfers weten dat de kans bestaat dat ze moeten stoppen met zakendoen in Rusland en de activiteiten mogelijk moeten afschrijven.

In 2022 was het aandeel van de Russische activiteiten 1,4% van de groepsomzet en 2% voor de nettowinst. Op 31 december 2022 had Unilever een vermogenspositie van ongeveer €900 miljoen in Rusland, zo staat in een statement. "We gaan door met het beoordelen van de financiële implicaties van het conflict. Er bestaat het risico dat de activiteiten in Rusland niet kunnen doorgaan, met omzet- en winstderving tot gevolg en een afwaardering van activa", aldus CEO Alan Jope.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden