Shutterstock

Analyse McDonald's

McDonald's Rusland in juni open onder nieuwe naam

30 Mei 2022 - Linda van Eekeres

De naam McDonald's wordt in Rusland van de gevels gehaald nu Alexander Govor voor een onbekend bedrag de hele restaurantportfolio van McDonald's in het land heeft gekocht. Wie is deze Russische multimiljonair?  

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De fastfoodketen wilde van de restaurants af vanwege de oorlog in Oekraïne. 14 maart sloot McDonald's de deuren van de Russische restaurants. Rusland is voor de fastfoodketen een vrij grote markt. Volgens cijfers van de keten zelf is het land goed voor 9% van de omzet en iets minder dan 3% van de operationele winst. 

Waar wereldwijd circa 95% van de 39.000 McDonald's' in meer dan honderd landen wordt uitgebaat door zelfstandige ondernemers, was in Rusland juist 84% van de 847 restaurants in handen van McDonald's zelf. Govor is sinds 2015 wel franchisenemer van 25 restaurants van de keten in Siberië, laat McDonald's weten in een statement.

Govor verbindt zich eraan de personeelsleden twee jaar in dienst te houden onder dezelfde arbeidsomstandigheden. Ook moet hij de personeelsleden in de 45 Russische regio's waar McDonald's actief is, betalen tot de overname afgerond is en voldoen aan de verplichtingen tegenover de leveranciers, verhuurders en nutsbedrijven. Noch McDonald's noch Gover hebben een overnamebedrag bekendgemaakt. 

Nieuwe naam
De naam McDonald's mag niet meer gevoerd worden. Ook McDuck, zoals de keten in Rusland in de volksmond ook wel wordt genoemd, is niet toegestaan. Govor heeft een aantal merknamen laten registreren waaronder volgens Reuters: 'Fun and Tasty', 'The Same One', 'Just Like That' en 'Open Checkout'.

Volgens Russische persbureau Interfax opent de nieuwe keten 12 juni de deuren. De Russische McDonald's-uitbater werd geboren in 1960 en komt uit industriestad Novokuznetsk in het zuidwesten van Siberië, in een steenkoolgebied. Zijn wortels heeft hij niet in de voedingsindustrie. Govor bouwde zijn vermogen op met kolenmijnen. Daarna stapte hij ook in de olieraffinage en begon hij een bouwbedrijf en een voedingsimperium met onder meer veehouderijen, zuivelfabrieken en een worstfabriek.

Interfax meldt dat Alexander Govor de begunstigde is van de franchisenemer van McDonald's in Siberië en dat hij ook 50% bezit van JSC NefteChemService, eigenaar van de Yaya Oil raffinaderij in de regio Kemerovo. Volgens het persbureau is hij ook de voormalige eigenaar van ontwikkelaar JSC Inrusinvest, dat als projecten onder meer het hotel Park Inn by Radisson en het medisch centrum Grand Medica in Novokuznetsk heeft ontwikkeld en hij zou nog lid zijn van de raad van bestuur van de projectontwikkelaar. Club Hotel waaraan de fastfoodrestaurants zijn verkocht, zou overigens op naam staan van Svetlana Govor, de echtgenote van Alexander Govor.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden