Shutterstock

Nieuws Grondstoffen

Zorgen in VS over zware metalen in chocolade

26 Januari 2023 - Max van der Heijden

De Amerikaanse consumentenbond heeft er bij vier grote chocoladefabrikanten op aangedrongen dat zij voor Valentijnsdag de hoeveelheid cadmium en lood in hun pure chocolade verlagen. Uit testen van Consumer Reports is duidelijk geworden dat er schadelijke hoeveelheden van de zware metalen in de chocolade zitten. De brieven zijn verstuurd aan Hershey's, Mondelēz International, Theo Chocolate en Trader Joe's. 

In de brief schrijft de consumentenorganisatie dat langdurige blootstelling aan cadmium en lood kan zorgen voor problemen met het zenuwstelsel, het immuunsysteem kan onderdrukken en voor nierschade kan zorgen. De kansen op schade zijn het grootst bij zwangere vrouwen en jongere kinderen, stelt de organisatie. Bij de brieven zat een petitie die door 55.000 personen ondertekend is. 

Rechtszaak tegen Hershey's
Enkele weken geleden was het onderzoek van Consumer Reports reden voor een consument om Hershey's aan te klagen. Volgens Christopher Lazazzaro had hij geen chocolade gekocht of er minder voor betaald als hij wist hoeveel zware metalen erin zouden zitten. Hij wil van Hershey's een schadevergoeding zien van minimaal $5 miljoen.

Consumer Reports heeft 28 soorten chocolade getest, waaronder repen van Lindt en het Nederlandse Tony's Chocolonely. Van de geteste repen bleken er 23 mogelijk schadelijke hoeveelheden lood, cadmium of beiden te bevatten. Zo bevat een Amerikaanse ons van de 70% puur reep van Tony's 134% van de dagelijks toegestane hoeveelheid lood van 0,5 microgram volgens de Californische regelgeving. 

Als het gaat om cadmium doet Tony's het een stuk beter. Daarvan zit het per 28 gram chocolade op slechts 28% van de dagelijks toegestane hoeveelheid volgens de Californische norm, die 4,1 microgram bedraagt.

Foodbusiness heeft Tony's Chocolonely herhaaldelijk om een reactie gevraagd, maar vooralsnog geen antwoord gekregen.

Europa stelt geen grenzen aan lood
De Europese regelgeving stelt geen grenzen aan de hoeveelheid lood in cacaoproducten. Iets dat Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid en etikettering bij het Voedingscentrum, opvallend vindt. "Er zijn binnen de EU-wetgeving eisen ten aanzien van lood, maar het is mij niet bekend waarom dit voor cacaoproducten niet het geval is. Het RIVM heeft in 2017 gekeken naar de inname van lood via voedsel. Chocolade levert een bijdrage, maar is niet de grootste." Dat zijn volgens Van der Vossen de voedselgroepen granen, melk, fruit, non-alcoholische dranken waaronder thee en vruchtendranken en groenten.

''Het feit dat er trouwens geen specifieke normen zijn voor lood in chocolade, betekent niet dat een product met een hoog loodgehalte op de markt gebracht mag worden. In de Algemene levensmiddelenverordening (178/2002) staat dat de fabrikant verantwoordelijk is om een veilig product op de markt te brengen.''

De controle van die producten wordt gedaan door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). ''De NVWA neemt jaarlijks monsters levensmiddelen voor onderzoek op zware metalen (lood, cadmium, arseen en kwik) via het Nationaal Plan Contaminanten (NPC). Tot nu toe heeft de NVWA geen overschrijdingen aangetroffen van de maximumgehaltes voor cadmium in chocolade en/of cacaopoeder. Voor lood gelden er geen maximumgehaltes in dergelijke producten, maar ook daar zijn geen verontrustende gehaltes aangetroffen'', zegt woordvoerder Diane Bouhuijs.

Absorptie
De onderzoekers van Consumer Reports melden dat cacaoplanten het cadmium opnemen uit de grond. Naarmate de boom groeit neemt de boon cadmium op. Op diezelfde manier kunnen zware metalen ook in andere voedingsmiddelen terechtkomen. 

Lood komt pas in cacao na de oogst. Onderzoekers ontdekten lood in de schil van de cacaoboon en niet in de boon zelf. Bovendien is de hoeveelheid lood in cacao relatief laag vlak na het plukken. Dit gehalte stijgt echter snel nadat de bonen dagenlang in de zon worden gedroogd. Stof en vuil die vervuild zijn met lood eindigen tijdens dit proces op de cacaobonen en uiteindelijk in de chocolade.

Omdat beide metalen op een geheel andere manier in de cacao eindigen, is er geen universele oplossing. Voor lood zouden oogst- en verwerkingspraktijken aangepast moeten worden. Volgens Danielle Fugure, president van As You Sow, een stichting die maatschappelijk verantwoord ondernemen promoot, moet je daarbij denken aan het drogen van bonen op tafels op schone zeilen, weg van wegen, of drogen onder beschermende doeken. Een andere optie is een manier vinden om de vervuiling te verwijderen als de bonen in de fabriek worden schoongemaakt. 

De oplossing voor cadmium zit hem in het kweken van een cacaoplant die minder metaal opneemt tijdens het groeien. Ook grond opruimen die vervuild is met cadmium is een optie, evenals het vervangen van oude bomen met nieuwe omdat deze vaak meer cadmium bevatten. 

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Max van der Heijden

Max schrijft over de grondstoffenmarkten en alles wat daarmee te maken heeft. Zijn focus ligt vooral op granen, koffie en cacao. Ook is hij iedere ochtend vroeg uit de veren om de marktstarter op papier te zetten. Max houdt van koken, eten en reizen.

Nieuws Arla Foods

Arla en Mondelez stappen samen in chocolademelk

Nieuws Bedrijven

Mondelēz hint op verdere prijsverhogingen

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden