Shutterstock

Nieuws Ondernemen

Al 35 bakkers gestopt wegens hoge gasprijzen

9 Januari 2023

Het blijven, ondanks de dalende gasprijzen, zware tijden voor bakkers. De energiecrisis heeft er inmiddels voor gezorgd dat zo'n 35 bakkers met in totaal circa zeventig vestigingen de deuren hebben moeten sluiten.

Dat zegt Marie- Hélène Zengerink van de Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemers Vereniging (NBOV), tegen het ANP.  Zo moest Bakkerij de Gangmaker met vestigingen in Kruiningen, Yerseke, Kapelle en Kamperland deze week de deuren sluiten. Een keuze die Zengerink begrijpt. ''De prijzen voor energie liggen nu vaak drie tot tien keer zo hoog als voor de energiecrisis. Bakkers kunnen die gestegen kosten alleen maar doorbereken aan hun klanten. Maar daarbij bestaat het risico dat klanten wegblijven'', zegt zij tegen het persbureau. 

De industriële bakkerijen staan er iets beter voor, zegt Wim Kannegieter van de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NBV). ''Onze afnemers hebben ingezien dat de bakkers niet als enige de gestegen kosten moesten dragen. Voor ons is het nu geen alarmfase rood meer'', aldus Kannegieter tegen het ANP. Toch is het gevaar volgens hem nog niet geweken. ''Als de prijzen weer stijgen kan het zo weer anders zijn.''

Besparen
Bakkers kunnen niet zo makkelijk veel energie besparen. Dat zegt adviseur Friso Berghuis van Bakkerijmonitor. Wel kunnen bakkers om kosten te besparen hun assortiment aanpassen op wat goed verkoopt en het waar mogelijk versmallen zodat de kosten lager worden. Bijvoorbeeld omdat minder personeel nodig is. ''Je hebt dan minder verschillende producten en dus kun je efficiënter produceren'', zegt Berghuis.

Echte energiebesparingen vereist grote investeringen, maar volgens Zengerink hebben veel kleine bakkers dat geld niet. ''Veel bakkersbedrijven teren al maanden in op hun reserves.'' Berghuis meldt dat er veel onzekerheid is over de techniek waarin geïnvesteerd moet worden. ''Een jaar geleden had de bakkerswereld niet gedacht in deze situatie te zitten.''

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
foodbusiness.nl

Max van der Heijden

Max schrijft over de grondstoffenmarkten en alles wat daarmee te maken heeft. Zijn focus ligt vooral op granen, koffie en cacao. Ook is hij iedere ochtend vroeg uit de veren om de marktstarter op papier te zetten. Max houdt van koken, eten en reizen.
Reageer op dit artikel

Om te reageren op dit artikel moet u ingelogd zijn.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Energie

Gasprijs door besparingen op niveau van januari 2022

Analyse Energie

Den Haag komt met meer details energiesubsidie mkb

Analyse Energie

Alles wijst op een hogere stroomprijs

Nieuws TEK-regeling

Kabinet schrapt drempel verbruik voor energiesteun

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox