Dafinchi / Shutterstock.com

Nieuws Bedrijven

Vreugdenhil en Nestlé investeren in CO2-reductie

2 December 2022 - Klaas van der Horst

Vreugdenhil Dairy Food en Nestlé gaan samen investeren in de reductie van de CO2-emissie vanuit de melkveehouderij. Hiervoor is een bedrag van €50 miljoen gereserveerd. Daaruit krijgen boeren betaald voor een lagere CO2-uitstoot per kilo melk en voor eventuele investeringen om dat doel te bereiken.

Doel is om in 2030 in totaal 50% minder CO2-emissie te bereiken ten opzichte van nu. Nestlé heeft hier vorig jaar een omvangrijk plan van aanpak gepubliceerd. Per 2030 wil het in totaal 13 miljoen ton CO2 hebben beperkt. Nestlé heeft in dit kader overeenkomsten afgesloten met meerdere zuivelbedrijven wereldwijd, onder meer ook met Fonterra. Vreugdenhil Dairy Foods heeft vanouds een nauwe samenwerking met Nestlé en is een van de grootste partners in het CO2-reductieprogramma, stelt directeur milk supply Patrick Besten.

Geen vaste eisen, maar maatwerk
Vorig jaar is een eerste pilot gestart met 17 leveranciers uit diverse regio's en op verschillende grondsoorten. Dit gebeurt in samenwerking met Wageningen UR en gaat door het leven als het 'low carbon'-programma.  Het is de bedoeling om dit programma jaarlijks verder op te schalen, totdat er in 2030 in totaal 267 melkveehouders meedoen.
Het is een maatwerkpakket waarbij het gaat om samenwerking en kennisdeling. Tijdens het project wordt werkende weg steeds meer kennis opgedaan over welke maatregelen voor welke bedrijven het best passend zijn.

Beloning voor CO2-verlaging per kilo melk
Bij de start wordt de CO2-emissie per kilo melk vastgesteld, waarna een beloning wordt uitgekeerd naar rato van het percentage CO2-uitstoot dat boeren beperken. Maatregelen die melkveehouders kunnen nemen, lopen uiteen van het gebruik van aangepast voer, het zaaien van kruidenrijk grasland en het opwekken van duurzame energie.

Investeringssteun
De beloning voor deelnemende boeren gaat verder dan een betaling voor het percentage CO2-reductie. Als investeringen nodig zijn om meer emissiereductie te realiseren, zijn er vanuit Vreugdenhil en Nestlé ook mogelijkheden om daarbij te helpen. Dat is nieuw voor de Nederlandse melkveehouderij, weet Besten.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas schrijft over de zuivelmarkt en eetbare olie. Ook alles wat te maken heeft met de zuivelsector heeft zijn warme aandacht. Klaas heeft een brede interesse en probeert de dingen liefst in een breder perspectief te zien.

Nieuws Ondernemen

Nestlé ziet zuivelomzet dalen, maar verdient meer

Nieuws Bedrijven

Nestlé maakt nieuwe KitKat van duurzamere cacao

Nieuws Ondernemen

Nestlé investeert half miljard in Brazilië

Nieuws Ondernemen

Vreugdenhil en Cosun stappen in melkvervangers

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden