Shutterstock

Nieuws Klimaatverandering

Multinationals roepen op tot regeneratieve landbouw

3 November 2022 - Max van der Heijden

Voedselproducenten en overheden moeten direct gaan samenwerken om de wereldwijde landbouwpraktijk te veranderen. De transitie naar regeneratieve landbouw moet drie keer zo snel om de impact van klimaatverandering aan te pakken. Dat staat in een vandaag gepubliceerd rapport ondertekend door bedrijven zoals Mars, McCain, McDonald's, Mondelēz en Pepsico.

In het rapport dat is opgesteld door de Agribusiness Task Force van het Sustainable Markets Initiative staat dat de huidige transitie naar regeneratieve landbouw te traag verloopt. Want hoewel regeneratieve landbouw de laatste jaren steeds populairder wordt moet de transitie minimaal drie keer zo snel om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Momenteel is 15% van alle landbouwgrond wereldwijd regeneratief, dat moet volgens het onderzoek minimaal 40% zijn in 2030. 

Oplossing
Het rapport keek naar drie waardeketens, die van aardappelen in het Verenigd Koninkrijk, tarwe in de Verenigde Staten en rijst in India. De beleidsaanbevelingen die hier uit zijn voortgekomen worden op de klimaatconferentie COP27 gepresenteerd. 

Wat is regeneratieve landbouw? 

Bij regeneratieve landbouw draait het om het verbeteren van de bodemkwaliteit. Het is een systeem waarbij het verbeteren van de biodiversiteit, het verrijken van de bodem en het verbeteren van de vruchtbaarheid centraal staan.

In de praktijk houdt regeneratieve landbouw onder meer in dat er geen of minimale bodembewerking is, de inzet van bodembedekkers, gewasrotatie en het gebruik van compost in plaats van kunstmest. Regeneratieve landbouw kan er ook voor zorgen dat de bodem meer koolstof kan vasthouden, wat helpt tegen de opwarming van de aarde.

De oplossing volgens de schrijvers is gericht overheidsbeleid, een herziening van de voedselvoorziening en financiële prikkels voor het halen van milieudoelen. Voor boeren moet het vooral een no-brainer worden om over te stappen op regeneratieve landbouw. Ook moeten de transitiekosten gedeeld en gespreid worden. Tot slot moeten overheden beleid maken om de transitie mogelijk te maken en boeren daarvoor te belonen. ''Dit is een kritiek moment. Als we de manier waarop we ons voedsel produceren niet veranderen, zou het hele systeem kunnen instorten'', zo zei Max Koeune, de president en CEO van McCain Foods in een statement. 


 

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Max van der Heijden

Max schrijft over de grondstoffenmarkten en alles wat daarmee te maken heeft. Zijn focus ligt vooral op granen, koffie en cacao. Ook is hij iedere ochtend vroeg uit de veren om de marktstarter op papier te zetten. Max houdt van koken, eten en reizen.

Opinie Kasper Walet

Aarde gaat niet ten onder aan klimaatverandering

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden