De zuivelmarkt voelt duidelijk zwakker aan dan een paar maanden geleden. De hoge inflatie in veel landen drukt de koersen. Ook in Canada is de inflatie hoog opgelopen, hoewel dat land minder last heeft van de energiecrisis dan hier in Europa. De stemmingswisseling op de zuivelmarkt zet de koers van de Canadese zuivelgigant Saputo onder druk.
Van mei tot begin september ging de koers van Saputo vrijwel non-stop omhoog met een koerswinst van bijna 40%. Met een koersdaling van 10% tot $31,91 sinds half september, is de winst nu van een andere orde. De daling kwam nadat analisten van de bank Scotia bank hun vooruitzichten over de zuivelsector naar beneden toe hadden bijgesteld. Ook het koersdoel van Saputo ging omlaag van $40 naar $37 per aandeel.
Erosie op zuivelmarkt
De afwaardering komt niet uit de lucht vallen. Al langere tijd is de zuivelmarkt aan erosie onderhevig. De prijzen van veel fabricaten staan onder druk. Dit als gevolg van de druk die de inflatie uitoefent op de koopkracht. Ook in Noord-Amerika is dat het geval, daar is de inflatie ook hoog opgelopen. De Canadese inflatie bedroeg in augustus 7%, voornamelijk gedreven door de flink gestegen voedselprijzen. Zuivel en vlees springen er bovenuit.
De koers van Saputo werd tot voorkort nog gesteund door een sterk herstel van de prestaties in het eerste kwartaal van gebroken boekjaar 2022/2023. In het eerste kwartaal (april tot en met juni) steeg de omzet met 20% tot $4,3 miljard. De winst steeg in dezelfde orde van grootte tot $290 miljoen. Daarmee krabbelden de prestaties van het teleurstellende vorige boekjaar wat op. De winst ging flink onderuit door opgelopen kosten in de keten die niet volledig konden worden doorberekend aan de consument. Na een beter eerste kwartaal zijn analisten er dus opnieuw niet gerust op. Vraaguitval in het zuivelschap is het grootste punt van zorg nu 'alles' veel duurder is geworden.
Reorganisatie in Australië
Ook de internationale divisies van Saputo worden geraakt door de recessievrees. In Australië, waar het bedrijf de grootste melkverwerker is, is eerder deze maand bovendien een reorganisatie aangekondigd. De melkproductie daar lijkt structureel lager uit te vallen, waardoor er sprake is van overcapaciteit in de fabrieken. Hoewel fabriekssluitingen niet zijn genoemd, gaan analisten daar wel vanuit. Vaak gaan dergelijke processen ten koste van de winstgevendheid op de korte termijn. In november maakt Saputo de resultaten van het tweede kwartaal (juli tot september) bekend, daar wordt reikhalzend naar uitgekeken.