Jan van Dasler / Shutterstock.com

Nieuws Boerenprotesten

Supermarkten boos over blokkades distributiecentra

4 Juli 2022 - Redactie Foodbusiness

De boerenprotesten die voor vandaag (maandag 4 juli) zijn aangekondigd, concentreren zich vooralsnog rond de distributiecentra (DC) van supermarktketens. In de vroege ochtend zijn er op meer dan tien DC's blokkades van boeren met trekkers gemeld. Het CBL, de brancheorganisatie van supermarkten en foodservicebedrijven, noemt de protesten onacceptabel en eist dat ze direct worden opgeheven. 

Rond 8.30 uur in de ochtend zijn blokkades gemeld van DC's in onder meer Woerden, Culemborg, Geldermalsen, Tiel, Zwolle, Nijkerk, Zaandam en Nieuwegein. De trekkers worden zo gepositioneerd dat vrachtwagens niet meer in en uit kunnen rijden, zodat de logistiek wordt geblokkeerd. Dit past ook in de strategie van de boeren, die eerder aangaven de 'voedselvoorziening in heel Nederland' plat te leggen. De boeren protesteren tegen het aangekondigde stikstofbeleid van het kabinet, waarin veel agrarische bedrijven met een verplichte sluiting worden bedreigd. 

Het CBL riep de overheid en boeren eerder al op om in gesprek te gaan en het conflict op te lossen. "De boeren hebben een conflict met de overheid over stikstof, de leden van het CBL staan hier buiten", meldt de organisatie in een verklaring. "Het CBL doet een dringend beroep op justitie en politie om stevig in te grijpen en blokkades op te heffen. Het CBL beraadt zich ondertussen op vervolgstappen."

Miljoenen euro's schade dreigt
Blokkades van distributiecentra duperen de burgers van Nederland, vervolgt de organisatie. "Supermarkten doen er alles aan de winkels bevoorraad te houden. Maar wanneer dergelijke blokkades langer aanhouden, kan dit echter betekenen dat de dagelijkse boodschappen niet meer gedaan kunnen worden. Naast de belemmering van de bevoorrading van winkels, kunnen ook leveranciers het voedsel niet aanleveren. Vooral dagverse producten moeten hier mogelijk door worden vernietigd. Dit levert bovendien onnodige voedselverspilling op. Distributiecentra kunnen naast supermarkten ook ziekenhuizen, zorgcentra en andere vitale dienstverlening beleveren. Daarbij komt nog dat blokkades de bedrijven miljoenen euro's aan schade opleveren."

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden