Shutterstock

Nieuws CBS

CO2-uitstoot omlaag door minder gasverbruik

15 Juni 2022 - Linda van Eekeres

In het eerste kwartaal van 2022 werd er 11% minder CO2 en andere broeikasgassen uitgestoten dan in hetzelfde kwartaal van 2021. Dat komt vooral doordat een kwart minder aardgas is verbruikt. Dit melden het CBS en RIVM/Emissieregistratie.

In de elektriciteitssector, de landbouwsector, de industrie en de gebouwde omgeving was de CO2-emissies lager. Dat komt vooral doordat minder aardgas is verbruikt door de hoge aardgasprijzen, maar ook doordat het relatief warm was. Ondanks dat er meer steenkolen werden verstookt, was de elektriciteitssector door een productiedaling goed voor 14% minder broeikasgasuitstoot.

De berekening is volgens de richtlijnen van de IPCC. Het CBS berekent daarnaast ook de CO2-uitstoot van alle Nederlandse economische activiteiten waarbij in tegenstelling tot de IPCC ook de CO2-uitstoot van de internationale lucht- en zeevaart en de uitstoot door verbranding uit biomassa wordt meegenomen. De CO2-uitstoot door de Nederlandse economie was in het eerste kwartaal 9,9% lager dan in hetzelfde kwartaal van 2021, terwijl het bbp met 7% groeide. In vrijwel alle sectoren was de productie fors hoger en de CO2-emissies lager. Alleen de transportsector heeft 13,5% meer CO2 uitgestoten.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.

Opinie Kasper Walet

Aarde gaat niet ten onder aan klimaatverandering

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden