Vitalii Stock / Shutterstock.com

Nieuws Ferrero

Ferrero wil half juni weer produceren in Aarlen

16 Mei 2022 - Kimberly Bakker

Chocoladefabrikant Ferrero hoopt de fabriek in Aarlen vanaf 13 juni weer in gebruik te nemen. Begin deze maand heeft de producent van onder andere Kinder een actieplan naar voedselagentschap FAVV gestuurd. Die geeft aan het plan te bestuderen en heeft daar maximaal dertig dagen de tijd voor. Over eventuele voorwaarden van heropening is nog niets bekend.

Twee maanden geleden, op 8 april, werd de fabriek van Ferrero in Aarlen gesloten nadat in Europa tientallen kinderen besmet raakten met salmonella. Het eerste geval werd 7 januari in het Verenigd Koninkrijk vastgesteld. Pas eind maart werden de besmettingen gelinkt aan een lading Kinder-chocolade uit de Belgische fabriek van Ferrero. Het European Centre for Disease Prevention and Control meldde in april dat het in totaal om 142 gevallen gaat, vooral kinderen jonger dan tien jaar, waarvan 65 in het Verenigd Koninkrijk. Belgische en Nederlandse supermarktketens haalden vervolgens direct alle Kinder-chocolade uit de schappen.

Begin deze maand heeft chocoladefabrikant Ferrero een nieuwe toelating voor de productie in Aarlen aangevraagd. De voedingsmiddelenproducent meldt bij VRT dat inmiddels bijna duizend werknemers druk zijn om de fabriek en installaties gereed te maken, waarbij vooral gedacht moet worden aan grondig poetswerk. De hoop is dat maandag 13 juni weer gestart kan worden met het productieproces. Daarvoor moet het bedrijf echter wel goedkeuring krijgen van voedselagentschap FAVV. In een reactie bij VRT laat de organisatie weten het actieplan van Ferrero te bestuderen, maar nog niet ter plaatse te zijn geweest.

FAVV heeft maximaal dertig dagen om te beslissen. Als een beslissing over heropening eerder valt, kan de fabriek in theorie meteen open. Verwacht wordt dat in eerste instantie een voorwaardelijke en voorlopige vergunning van drie maanden wordt verschaft. Over eventuele andere voorwaarden is nog niets bekend. Wel lijkt het erop dat er een dubbele test van de producten komt, waarbij het voedselagentschap aanwezig zal zijn.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden