LucasMT.com / Shutterstock.com

Nieuws Kwartaalcijfers

Vleesgigant JBS boekt gigantische kwartaalwinst

12 Mei 2022 - Redactie Foodbusiness

De Braziliaanse vleesgigant JBS heeft een sterk kwartaal achter de rug. Het voedingsmiddelenconcern zag de nettowinst in het eerste kwartaal namelijk oplopen tot bijna €1 miljard, een plus van maar liefst 151%. Uiteindelijk kwam de omzet uit op circa €17 miljard.

Vleesconcern JBS zag de omzet in vrijwel alle werkgebieden groeien. Vooral de hoge prijzen op de rundvlees- en varkensmarkt doen de cijfers van het Braziliaanse concern goed. Op de thuismarkt zag het concern in het eerste kwartaal wel een slechte vraagontwikkeling, als gevolg van moeilijke macro-economische omstandigheden. Hierdoor is de binnenlandse consumptie naar het laagste niveau ooit gezakt. Deze schade werd echter ruimschoots gecompenseerd door een sterke exportvraag. Het geëxporteerde volume nam met 17,3% toe.

Ook de rundvleesexport vanuit de Verenigde Staten groeide, meldt JBS. Het betreft een plus van 6%. In de Verenigde Staten spreekt het bovendien van een 'verhitte' vraagmarkt, gestuwd door het einde van de coronapandemie. De varkensvleesmarkt ontwikkelde zich ook sterk, al daalde de exportvraag wel. Bovendien konden de gestegen voerkosten in deze markt in mindere mate doorberekend worden, wat de groei van de nettowinst voor de hele groep heeft getemperd.

Ter verantwoording geroepen
De enorme winstcijfers van vleesconcern JBS komen op het moment dat de bestuurders van de vier grootste vleesbedrijven in Verenigde Staten door de politiek ter verantwoording zijn geroepen. Veehouders en politici in het land vermoeden dat de sterke concentratie van de slachtsector ertoe leidt dat er geen sprake meer is van eerlijke concurrentie bij de afname van slachtvee. Daar zouden veehouders de dupe van worden.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden