Fortgens Photography / Shutterstock.com

Nieuws Kwartaalcijfers

DSM sluit eerste kwartaal af met fors hogere omzet

3 Mei 2022 - Stef Wissink

Royal DSM heeft het eerste kwartaal van dit jaar afgesloten met een fors hogere omzet. Door een combinatie van een gestegen verkoopvolume, de fors hogere verkoopprijzen en de gunstige wisselkoerseffecten is de omzet van het chemieconcern met maar liefst 18% gegroeid.

DSM realiseerde in het eerste kwartaal een omzet van €2,59 miljard. Dat is bijna €400 miljoen meer dan de €2,19 miljard die in het eerste kwartaal van 2021 werd behaald. CEO Dimitri de Vreeze sprak in een toelichting over een goede start van het jaar, waarin de vraag naar de producten van het bedrijf robuust was. Ook wist DSM prijsaanpassingen door te voeren, waarmee het de negatieve marge-effecten van de hoge inflatie tegen wil gaan. De cijfers lagen iets boven de verwachtingen van analisten.

Alle divisies droegen bij
Er werd in alle divisies groei gerealiseerd. De omzet in de categorie 'Animal nutrition' steeg met 13%, vooral gedreven door hogere verkoopprijzen. Het volume nam licht af, al spreekt DSM van een goede vraag. Ook de omzet in 'Health, nutrition & care' nam flink toe (+16%). In dit consumentensegment steeg vooral de afzet fors (+8%) en verhoogde het bedrijf de verkoopprijzen 'slechts' licht (+3%).

Ook de activiteiten in 'Food & Beverage' presteerden sterk. De omzet nam met 19% toe, gesteund door overnames. Het heropenen van economieën na de coronapandemie en de sterke groei in de markt voor plantaardige vlees- en visalternatieven gaven de omzet een steuntje in de rug.

Winstgevendheid omhoog
Het resultaat voor rente, belastingen en afschrijvingen (Ebitda) nam in het eerste kwartaal met 10% toe, tot €487 miljoen. De verwachting voor de rest van het jaar blijft ongewijzigd. Het concern voorziet voor de hele groep een 4% tot 6% brutowinst.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden