Zwanenberg Food Group

Nieuws Zwanenberg Food Group

Struik-fabriek sluit om enorme kostenstijgingen

10 Maart 2022 - Linda van Eekeres

Zwanenberg Food Group sluit volgend jaar de fabriek in Voorthuizen, waar onder meer Struik-producten geproduceerd worden. De productielijnen voor soep en knakworst in Oss worden uitgebreid. Het bedrijf wordt geconfronteerd met forse kostenstijgingen in de hele keten en verwacht deze niet volledig aan afnemers te kunnen doorberekenen.

Sinds de overname van Struik Foods in maart 2020 heeft Zwanenberg Food Group in Nederland vier productielocaties voor conserven. Voor een groot gedeelte vinden daar dezelfde activiteiten plaats. Maarten Elsinga, de CEO Zwanenberg Food Group Nederland zegt in een persbericht: "De kern van deze stap is dat wij straks dezelfde volumes produceren, maar met een locatie minder."

'Alles is duurder'
Na de overname van Struik, werd Zwanenberg direct geconfronteerd met de gevolgen van de coronapandemie, aldus de CEO. "De eerste prioriteit was toen om afnemers zo goed mogelijk van producten te voorzien. Ook hebben wij diverse operationele verbeteringen doorgevoerd. Op dit moment worden we echter geconfronteerd met enorme kostenstijgingen in de gehele keten: grondstoffen, energie, logistiek, verpakkingen et cetera. Wij verwachten dat wij deze kostenstijgingen niet geheel en met vertraging kunnen doorberekenen aan afnemers."

De CEO vervolgt: "Hierdoor hebben wij geen andere keuze dan onmiddellijk forse kostenbesparende maatregelen door te voeren. Na een afweging van diverse alternatieven zijn we tot de conclusie gekomen dat het beëindigen van onze productielocatie in Voorthuizen het meest voor de hand ligt. Daarmee kunnen we op relatief korte termijn onze doelstelling verwezenlijken."

Het streven van Zwanenberg is zoveel mogelijk medewerkers te behouden. Zwanenberg Food Group heeft in totaal 1.800 medewerkers en draait een omzet van circa €600 miljoen.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox