smereka / Shutterstock

Nieuws Oorlog

'Wereldhandel lijdt zeker zes maanden onder oorlog'

7 Maart 2022 - Kimberly Bakker

"De wereldwijde handel in foodcommodities gaat zeker zes maanden last hebben van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland", stelt Rabobank in een recente analyse. Die conclusie trekt de bank na het maken van drie scenario's: wat als we geen sancties instellen, wat als we effectieve sancties tegen Rusland instellen, en wat als we ook effectieve sancties opleggen aan China en niet-conforme economieën?

In het eerste scenario van Rabobank worden door het Westen geen tot zeer beperkt sancties opgelegd aan Rusland. Een realistisch gevolg is dat de export van tarwe, gerst en maïs vanuit Oekraïne beëindigd wordt. "Met de huidige krapte op de wereldmarkt zou dit de prijzen komende tijd verder opdrijven. We verwachten een prijsstijging van 30% in tarwe en een toename van 20% in de notering van maïs", aldus de bank in het rapport. Dit is echter niet het meest realistische scenario volgens de bank. Sancties liggen voor de hand.

Effectieve sancties tegen Rusland
En dus komen we uit bij scenario B, waarin effectieve sancties worden opgelegd aan de Russen. "Een prijsverhoging van 30% in granen ligt dan voor de hand. Maar… als de sancties in juli – wanneer de oogst begint – nog steeds van kracht zijn, dan zal dit de wereldwijde beschikbaarheid van granen ernstig schaden", aldus de bank. Rabobank houdt in dat geval rekening met een verdubbeling van de tarweprijs en een stijging van 30% in de maïsnotering. "Rond de herfst kunnen ondernemers op het noordelijk halfrond hun tarwe-areaal uitbreiden door te bezuinigen op andere gewassen. Maar dat betekent ook dat de tarwemarkt pas halverwege volgend jaar in balans kan komen."

Ook de wereldmarkt voor plantaardige oliën lijdt in dit scenario behoorlijk. "Hoewel zonnebloemolie niet enorm is in mondiale context, zijn Rusland en Oekraïne nog altijd goed voor 15% van de wereldexport van plantaardige oliën." Volgens Rabobank zijn de belangrijkste afnemers China en India. Daarbij rijst wel de vraag of China vanuit Rusland en Oekraïne kan blijven importeren. Rabobank rekent daarom met een prijsstijging van 20% in plantaardige oliën. Meststoffen stijgen naar verluidt met 40% in prijs als dit scenario werkelijkheid wordt.

Verregaande sancties wereldwijd
Een derde scenario is een scenario waarbij het Westen effectieve sancties oplegt aan Wit-Rusland en Rusland, maar vervolgens ook secundaire sancties oplegt aan economieën die met Rusland te maken hebben, zoals China. "Dit scenario is absoluut niet gewenst en kan de mondiale handelsstromen zo erg beïnvloeden dat macro-economische modellen niet eens tot een eenduidig gevolg kunnen komen", aldus de bank in het rapport.  "Geen enkel model van de internationale economie kan de vertakking van de politiek-economische economie dichter bij die van de Koude Oorlog beschrijven."

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Rabo-topman: Voeding in winkel is te goedkoop

FB TV Alex Datema

Rabobank jaagt discussie over 'true value' aan

FB TV Daniëlle Duijndam

Krappere melkproductie in wereld stuwt zuivelprijzen

Analyse grondstoffen

Turkije zet in op nieuwe overeenkomst graandeal

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden