Shutterstock

Analyse AB InBev

Biervolumes AB InBev zorgen voor lagere schuld

28 Februari 2022 - Linda van Eekeres

AB InBev, de producent van onder meer Jupiler, Hertog Jan en Corona, heeft in 2021 'historisch hoge biervolumes' weggezet. Sinds de overname van SAB komt de schuldratio onder vier keer de EBITDA.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anheuser-Busch InBev, ofwel AB InBev, leverde in 2021 een recordvolume bier, ruim 581 miljoen hectoliter. Het volume steeg in het vierde kwartaal met 3,6% ten opzichte van hetzelfde kwartaal één jaar eerder en over het hele jaar was een groei in hectoliters van 9,6% te zien. De groei kwam met name uit Midden-Amerika en de EMEA-landen. Noord-Amerika liet geen groei zien.

De omzet nam in het vierde kwartaal met 12,1% toe, ten opzichte van het laatste kwartaal van één jaar eerder, tot $14,2 miljard. De (genormaliseerde) EBITDA (de brutowinst) steeg met 5%. Over het hele jaar was de omzet $54,3 miljard, een toename van 15,6%. De EBITDA steeg met 11,8% tot $19,2 miljard, maar de brutowinstmarge nam af van 36,9% in 2020 naar 35,4% afgelopen jaar.   

De schuld van AB InBev daalde afgelopen jaar met $9,8 miljard. Daarmee kwam de verhouding van de schuld tot de EBITDA op 31 december 2021 op 3,96 keer, vergeleken met 4,78 keer op de laatste dag van 2020. In het vierde kwartaal namen de biervolumes met 3,3% af (beter dan de sector, volgens de brouwer), terwijl de opbrengsten met 5,4% toenamen. De groei van de opbrengsten werd echter tenietgedaan door ongunstige wisselkoersen, de stijging van de grondstofprijzen en een verhoging van de administratieve kosten en verkoopkosten.

Onzekere factoren
De resultaten van 2020 werden negatief beïnvloed door de coronacrisis. Het virus blijft een onzekere factor voor de bierreus. Een andere onzekere factor, al werd dit niet genoemd in de presentatie van de jaarcijfers, is de oorlog in Oekraïne. AB InBev is in zowel Oekraïne als Rusland actief. Volgens Bloomberg werden in Oekraïne de productiefaciliteiten donderdag gesloten en draaien de fabrieken in Rusland vooralsnog door. Tevens is Rusland een van de landen waar het concern samenwerkt met telers van brouwgerst.

De oorlog in Oekraïne en de bijkomende financiële sancties tegen Rusland en kernwapendreiging kleuren de Europese beurzen rood. Los van deze ontwikkelingen, is het aandeel redelijk hersteld van de koersval; nadat die in juli piekte. Van €65,34 per aandeel op 16 juni 2021 daalde de waarde hard naar €47 per aandeel op 12 oktober. De directe aanleiding was de publicatie van de cijfers over het tweede kwartaal. Er werd meer bier verkocht, maar minder winst gemaakt. Daarna krabbelde koers op tot €59,53 per aandeel op 17 januari, om de laatste weken weer te zakken. Volgens JP Morgan wordt 2022 voor de bierbranche een moeilijk jaar vanwege de kosteninflatie. De zakenbank gaf vorige week een 'underweight' (licht negatief) advies voor het aandeel AB InBev en zette het koersdoel op €55. 

Van de Bel 20, de twintig belangrijkste in Brussel genoteerde aandelen, is AB InBev vandaag (tot in de middag) de op één na hardste daler. Tegen de tijd van de publicatie van dit artikel stond de koers op €56,16 per aandeel, een min van 3,59%. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden