Shutterstock

Nieuws Detailhandel

Omzet van supermarkten in vierde kwartaal lager

16 Februari 2022 - Linda van Eekeres

De omzet van winkels in food lag in het vierde kwartaal van het afgelopen jaar ongeveer 1% lager dan één jaar eerder. Vooral de supermarkten kampten met een omzetdaling. De omzet van de voedingsspeciaalzaken steeg door prijsstijgingen, maar het  verkoopvolume bleef gelijk. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De totale omzet van de detailhandel nam wel toe, met 6%.

De internetomzet van de detailhandel groeide over het vierde kwartaal van vorig jaar met zo'n 3%, het laagste niveau sinds het begin van de meting in 2014. In het eerste kwartaal piekte de groei van de internetomzet nog op 85%, maar na een volledig coronajaar zwakte de groei in de daaropvolgende kwartalen af. Het hoge omzetniveau, dat sinds de coronacrisis behaald wordt, hield stand.

Begin dit jaar verwacht meer dan 8% van de winkels in de komende drie maanden een toename van de personeelssterkte en bijna 12% verwacht een afname. Ongeveer 19% werd begin dit jaar belemmerd door een personeelstekort.

Minder faillisementen
Het aantal faillissementen blijft dalen. In het vierde kwartaal van afgelopen jaar werden in de detailhandel 34 faillissementen uitgesproken, een afname van bijna 31% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Ongeveer een derde van de faillissementen eind 2021 betrof een webwinkel.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden