Shutterstock

Nieuws Retail

Franse baguette verkocht tegen stuntprijzen

1 Februari 2022 - Rianne Nieuwenhuize

Twee supermarktketens in Normandië willen 'de koopkracht van de Fransen verdedigen' en verkopen daarom de baguettes tegen stuntprijzen. Leclerc meldde recent de prijs van baguettes in het land te bevriezen op €0,29. Lidl volgde dit voorbeeld. De prijs van één baguette bedroeg altijd €0,90, maar die prijs is nu niet meer haalbaar, volgens de Franse ketens. 

Supermarktketen Leclerc beweert de koopkracht van Franse consumenten te willen verdedigen in een tijd waarin dat het hardste nodig is. De inflatie stijgt immers extreem hard. "De baguette is 'een instituut' in Frankrijk. Een bron van trots. Wij hebben de plicht om die te beschermen en de toegankelijkheid ervan te garanderen", schrijft de keten. Leclerc werpt zich al langer op als 'beschermer van de koopkracht van het Franse volk'.

De Franse consumentenprijzen, waaronder die van voeding, zijn in januari harder gestegen dan voorzien door economen. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van het Franse bureau voor de statistiek. De voedselprijzen gingen vorige maand met 2,9% op jaarbasis omhoog. De plus volgt op een stijging van 2,8% in december. Economen rekenden met een toename van 2,5%. De energieprijzen stegen in januari ook harder dan in december: een plus van 19,7% versus 18,5%. Dat is meteen de belangrijkste reden dat de inflatie hoger uitkomt dan verwacht. 

Minder bakkers
Leclerc haalt zichzelf nu woede op de hals van Franse bakkers, graantelers en molenaars. Die staan op hun achterste benen door deze prijsverlaging. Ook Franse politici spreken zich er al weken over uit. In veel Franse dorpen zijn bakkers de laatste winkels die openblijven in de kaalslag die gaande is in de detailhandel. In 1970 waren 55.000 ambachtelijke bakkers in Frankrijk, nu zijn het nog 'slechts' 35.000. Toch zweren Fransen bij een stuk brood bij de maaltijd. Elke seconde worden 320 stokbroden gebakken. Al vormen de supermarktbroden wel een serieuze bedreiging voor dorpsbakkers.

Leclerc verkoopt, naast baguettes, ook benzine tegen een zeer lage prijs. De concurrentie werd gedwongen om zich aan te passen. Dat heeft er wel toe geleid dat in Frankrijk amper benzinestations zijn buiten de snelwegen en bij winkelcentra. Zo ver laten de Fransen het met hun baguette wellicht niet komen. Want die is al eeuwen onderdeel van de Franse identiteit.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Rianne Nieuwenhuize

Rianne Nieuwenhuize is redacteur bij Foodbusiness. Zij komt uit de bloeiende wereld van bloemen en planten en schreef daarvoor enkele jaren over groenten en fruit. De agrarische sector ligt haar nauw aan het hart, deze schuurt mooi tegen de smakelijke en zakelijke wereld van Foodbusiness aan.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden