StudioPortoSabbia / Shutterstock.com

Nieuws HAK

HAK wil B Corp-certificering in 2022

11 Januari 2022 - Rianne Nieuwenhuize

Groentefabrikant HAK wil in de loop van 2022 B Corp- gecertificeerd zijn. HAK heeft om die reden alvast haar bedrijfsstatuten gewijzigd. Het onafhankelijke B Corp-keurmerk geldt voor bedrijven als het bewijs dat het duurzame impact realiseert, zonder in te boeten op winst.

HAK wil zich voegen bij de ruim 175 Nederlandse bedrijven met een B Corp-certificering, waaronder Tony's Chocolonely en Triodos Bank. Dit is volgens CEO Timo Hoogeboom een logische volgende stap in de ontwikkeling die het bedrijf al eerder in gang zette. Hoogeboom: "De B Corp-filosofie sluit aan bij onze missie en onze duurzaamheidsstrategie; de Groene Keuken. Mensen helpen meer plantaardig te eten met meer groenten en peulvruchten, en meer duurzame kringlooplandbouw mét een compensatie voor de duurzame inspanningen van de telers. Tegelijkertijd worden we uitgedaagd om nieuwe stappen te blijven zetten op weg naar verdere CO2-reductie, en om de teelt nog verder te vergroenen."

HAK doorloopt momenteel het traject van het B Impact Assessment (BIA). Tijdens dit traject wordt gekeken naar de impact van de activiteiten en het businessmodel van HAK op werknemers, gemeenschap, milieu en klanten. Hoogeboom: "Een zeer interessant en leerzaam traject dat ons intern echt op scherp zet als het gaat om onze ambities en de impact die we willen realiseren."

Positieve impact
Een belangrijke stap die HAK inmiddels heeft gezet, is het aanpassen van de bedrijfsstatuten. Daarin is nu officieel vastgelegd dat het bedrijf zich ten doel stelt om 'een significant positieve invloed te hebben op de maatschappij en het milieu in zijn algemeenheid'. Hoogeboom: "Het officieel wijzigen van onze statuten geeft aan al onze stakeholders een duidelijk signaal af waar wij nu en in de toekomst als bedrijf voor staan. We doorlopen op dit moment de B Corp Assessment-procedure waarbij we de uiteindelijke certificering in 2022 hopen te ontvangen. Overigens is het daarna niet klaar. De vervolgassessments van B Corp blijven een goede manier om ons scherp en ambitieus te houden als het gaat om het vergroten van onze positieve impact. Dit proces is natuurlijk nooit af."

Als het gaat om B Corp-gecertificeerde bedrijven, is dat een redelijk select gezelschap wereldwijd gezien. Tot op heden zijn slechts 4.459 bedrijven gecertificeerd, verspreid over 76 landen en verdeeld over 153 sectoren. Bekende B Corp-gecertificeerde bedrijven zijn ijsfabrikant Ben & Jerry's en zuivelfabrikant Danone.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Rianne Nieuwenhuize

Rianne Nieuwenhuize is redacteur bij Foodbusiness. Zij komt uit de bloeiende wereld van bloemen en planten en schreef daarvoor enkele jaren over groenten en fruit. De agrarische sector ligt haar nauw aan het hart, deze schuurt mooi tegen de smakelijke en zakelijke wereld van Foodbusiness aan.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden