KULLAPONG PARCHERAT / Shutterstock.com

Nieuws KFC

KFC weigert kwaliteitseisen bekend te maken in Kenia

10 Januari 2022 - Kimberly Bakker

Keniaanse aardappeltelers staan te springen om het tekort aan aardappelen van Kentucky Fried Chicken in te vullen. Keniaanse filialen van de fastfoodketen kampen sinds kort, net zoals in Japan, met een tekort aan frites vanwege leveringsvertragingen. De keten weigert echter de leveringsvoorwaarden bekend te maken.

Fastfoodketen Kentucky Fried Chicken (KFC) maakte afgelopen week bekend in Kenia te kampen met een tekort aan diepgevroren aardappelen. Frites zijn daardoor tijdelijk van het menu geschrapt en vervangen door frisdrank, broodjes, koolsalade en ugali. Lokale aardappeltelers stonden te springen om het 'gat' in te vullen, maar de fastfoodketen wil daar niet aan meewerken. "Dit omdat al onze leveranciers aan wereldwijd vastgestelde kwaliteitseisen moeten voldoen. We kunnen niet om die regels heen, ook in een situatie als deze niet", zei Jacques Theunissen, de directeur van de divisie Oost-Afrika van de keten, in een eerdere verklaring.

Voorwaarden blijven geheim
Dat antwoord kon niet op waardering rekenen en #BoycottKFC werd op social media in het leven geroepen. Tijd voor damage control, zo dacht de fastfoodketen. Het bedrijf gaf woensdag 5 januari aan te gaan onderzoeken of de aardappelen van Keniaanse telers toch ingekocht kunnen worden. Nu blijkt dat dit een kort onderzoek gaat worden. De fastfoodketen meldt bij Business Daily één dag later namelijk al dat de normen niet bekend worden gemaakt. "We onthullen geen eigendomsinformatie over inkoop en prijsstelling." De honderden telers die geïnteresseerd waren in een leveringscontract kunnen hun hoop daarmee weer loslaten.

Opvallend is de situatie wel, zo stellen analisten. Aardappelen zijn in Kenia het op één na belangrijkste gewas, na maïs, met een waarde van zo'n €390 miljoen. Meer dan 800.000 (vooral kleinschalige) agrarisch ondernemers zetten op de teelt in; in totaal creëert de aardappelsector een inkomen voor 2,5 miljoen Kenianen. Volgens analisten is het vreemd dat fastfoodketen KFC in de afgelopen tien jaar dat het daar actief is, niet eerder heeft onderzocht of het een deel van deze boeren aan zich kan binden. Andere multinationals, zoals McDonald's en Burger King, gebruiken wel veelvuldig aardappelen van lokale teelt.

Een heikel punt is – blijkt uit gegevens van de Kenya Agricultural and Livestock Research Organization (Kalro) – dat slecht 5% van de aardappelrassen die in het land geteeld worden, geschikt is voor de verwerking (en dus voor de productie van frites). Daarnaast is in Kenia niet voldoende aardappelzaad beschikbaar om die 'toprassen' te vermeerderen. Import blijft daarom voor Kenia zeer belangrijk. Dit kan een reden zijn waarom KFC afziet van de lokale aardappelen.

Slecht nieuws voor Yum! Brands
Hoe dan ook, de situatie is slecht nieuws voor moederbedrijf Yum! Brands. De beurskoers van het bedrijf is afgelopen vijf dagen met 2,2% gedaald tot $135,35 per aandeel op vrijdag 7 januari. Nadat de keten bekendmaakte ook de leveringsvoorwaarden niet bekend te maken, was nog eens een daling van ongeveer 1,17% zichtbaar. Dit terwijl de koers al sinds half december op het hoogste niveau in tijden prijkt, als gevolg van goede resultaten afgelopen kwartalen. Ook de introductie van het abonnement van Taco Bell had een positief effect. Of de koers nog verder daalt, hangt waarschijnlijk af van het feit of het schandaal in Kenia nog een staartje krijgt.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden