Provincie Groningen

Politiek Kabinet Rutte IV

Henk Staghouwer wordt minister van Landbouw

30 December 2021 - Redactie Foodbusiness

Henk Staghouwer (ChristenUnie) wordt de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in het nieuwe kabinet Rutte IV. Staghouwer, die daarmee Carola Schouten opvolgt, is nu nog gedeputeerde van de Provincie Groningen. Volgens Gert-Jan Segers, de partijleider van ChristenUnie, zet de 59-jarige Staghouwer het beleid van zijn voorganger Schouten voort.

"Waar Carola in de vorige periode een visie voor kringlooplandbouw heeft neergelegd, is het opnieuw een minister van ChristenUnie-huize die daar nu verder mee aan de slag mag", zegt Segers in een verklaring op de website van zijn partij. "Staghouwer is als onze gedeputeerde in Groningen al volop bezig geweest om samen met onze boeren te werken aan die omslag." Volgens Segers gaat Staghouwer samen met alle boeren, tuinders en vissers in Nederland aan de slag om te werken aan een duurzame en toekomstgerichte landbouw en visserij en wil hij zich inzetten voor versterking van de natuur in ons land. "Er is op dit vlak heel veel te doen. Henk Staghouwer weet dat als geen ander en gaat zich met hart en ziel inzetten voor een sector die hem heel na aan het hart ligt."

Uit de bakkerijwereld
Staghouwer is al ruim acht jaar gedeputeerde van de Provincie Groningen. Daarvoor was hij ruim twee decennia lang actief in de foodsector als directeur van Bakkerij Staghouwer. Deze keten had diverse winkels in Groningen, die Henk Staghouwer in 2011 verkocht. Als gedeputeerde heeft Staghouwer in Groningen een uitgebreide portefeuille met onder meer Landbouw, Visserij, Natuur en Landschap. Zijn voorganger, de huidige demissionaire minister van Landbouw Carola Schouten, blijft in het nieuwe kabinet de derde vicepremier. Zij wordt de nieuwe minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen. Deze post volgt onder het ministerie van Sociale Zaken.

Henk Staghouwer hoeft zich als minister van Landbouw in eerste aanleg niet stuk te bijten op het stikstofdossier. Daarvoor komt een speciale minister van Stikstof en Natuur. Op deze post komt een VVD'er en hoewel haar naam nog niet officieel is bevestigd, wordt Christianne van der Wal veruit het meest genoemd. Van der Wal is landelijk voorzitter van de VVD en komt net als Staghouwer ook uit de provincie. Zij is nu gedeputeerde Economie en Innovatie van de Provincie Gelderland. Daarmee kiest de partij dus niet voor een echte specialist op het stikstofgebied, al heeft Van der Wal vanuit Gedeputeerde Staten van Gelderland daar ongetwijfeld veel van meegekregen.

Klimaatdrammer op klimaat
Hoewel de posten die direct aan Landbouw en Natuur zijn verbonden, in Rutte IV zijn toebedeeld aan de ChristenUnie en de VVD is de Nederlandse agrarische sector nog niet van de landbouwkritische D66 af. Voor het nieuwe ministerschap van Klimaat en Energie lijkt Rob Jetten een zekerheid. De huidige fractievoorzitter van D66 kreeg eerder al van Klaas Dijkhoff, de toenmalige VVD-fractievoorzitter in het parlement, het predikaat van 'klimaatdrammer' opgespeld. Het is goed mogelijk dat Jetten, net als bijvoorbeeld Frans Timmermans met zijn Green Deal in de Europese Unie, een grote invloed kan uitoefenen op de toekomst van agrarisch Nederland.

Twee andere posten die ook een verband houden met de boer en het platteland kennen een VVD'er en een CDA'er als minister. Mark Harbers (VVD) wordt de nieuwe minister van Infrastructuur en Waterstaat. Harbers is als Tweede Kamerlid een tijdje de houder van het stikstofdossier geweest voor de VVD in het parlement. Het CDA levert de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Voor deze post zingt de naam van de huidige 'coronaminister' Hugo de Jonge rond, maar zijn naam is al eerder ook aan andere posten verbonden.

Het nieuwe kabinet wordt net na de jaarwisseling definitief bekend. Volgens het huidige traject gaat Rutte IV op maandag 10 januari van start.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden