Shutterstock

Nieuws CêlaVíta

Schrappen van banen bij CêlaVíta is noodzakelijk

21 December 2021 - Kimberly Bakker

Een 'sociaal plan', het schrappen van 35 fulltime banen en een hervorming van de cao. Dat zijn de drie manieren waarop fabrikant van aardappelproducten CêlaVíta de eigen toekomst zeker hoopt te stellen. Een vrijwillige vertrekregeling is daarbij leidend, al kan niet worden uitgesloten dat er uiteindelijk ook gedwongen ontslagen vallen.

Aardappelproducent CêlaVíta moet noodgedwongen 35 fulltime banen schrappen. Dit in combinatie met een 'sociaal plan' en een hervorming van de cao moet toekomstzekerheid bieden voor het bedrijf uit Wezep. Vakbond CNV liet eerder tegenover Omroep Gelderland al weten dat het 'erg slecht gaat met de fabrikant van aardappelproducten'. CêlaVíta is sinds 2012 onderdeel van McCain. Dat Canadese bedrijf heeft de afgelopen jaren veel geld geïnvesteerd in de Nederlandse dochteronderneming. "Maar dat houdt een keer op. De buidel is nu leeg", aldus de vakbond.

Vrijwillige vertrekregeling
Gezien de financiële situatie van CêlaVíta is het onvermijdelijk dat er banen geschrapt moeten worden. Daarbij wordt een vrijwillige vertrekregeling aangehaald. Dat betekent dat het bedrijf medewerkers oproept om vrijwillig te vertrekken. De vakbond vreest echter dat daarmee niet aan de 35 wordt gekomen. "Dan zijn gedwongen ontslagen onvermijdelijk." Het adviseert de leden daarom om het eindbod van het bedrijf te accepteren.

De medewerkers die uiteindelijk bij het aardappelbedrijf blijven werken, komen er niet ongeschonden vanaf. Zij moeten per persoon zo'n dertien atv-dagen inleveren. "Dit zonder dat zij daar looncompensatie voor krijgen", meldt de vakbond. Het sociale plan dat CêlaVíta daarnaast heeft opgesteld, moet uiteindelijk toekomstzekerheid bieden. De komende twee jaar moet uitwijzen of dat haalbaar is. "Het is de laatste kans voor het bedrijf."

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden