Shutterstock

Nieuws Export

Minder voedingsmiddelen naar Verenigd Koninkrijk

20 December 2021 - Linda van Eekeres

De Nederlandse export van vlees, zuivel, vis, groenten en fruit richting het Verenigd Koninkrijk is over de eerste acht maanden van het jaar met 8,1% gedaald, tot €2,2 miljard. De totale export van de goederen groeide wel: +5,4%. Het exportaandeel van voedingsproducten naar het Verenigd Koninkrijk is gedaald van 8,7% naar 7,6%. Dit blijkt uit cijfers over de goederenhandel en de Internationaliseringsmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het Verenigd Koninkrijk leverde andersom minder voedingsproducten die afhankelijk zijn van een snelle logistieke afhandeling. Over de eerste acht maanden van het jaar importeerde Nederland voor €281 miljoen van dit soort goederen uit het Verenigd Koninkrijk. Dat is bijna de helft minder dan in dezelfde periode een jaar eerder.

In periode 'januari-augustus 2015', het jaar vóór het referendum over de Brexit, was het aandeel van het Verenigd Koninkrijk met betrekking tot de export van voedingsmiddelen 11,5%. Het Verenigd Koninkrijk was toen de op één na grootste exportbestemming voor deze producten. Het aandeel is nu 7,6%. Dat maakt het Verenigd Koninkrijk de vierde exportbestemming, na Duitsland, België en Frankrijk.

Exportwaarde varkensvlees neemt toe
De exportwaarde van kaas bleef in de periode van januari tot augustus met €68 miljoen iets onder het niveau van vorig jaar. De exportwaarde van vers rundvlees halveerde, terwijl de exportwaarde van vers varkensvlees met circa 25% toenam. Dat komt door de hogere prijzen voor varkensvlees. Het verse varkensvlees en rundvlees is afkomstig van in Nederland gefokte dieren.

Bron: CBS
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden