Frank Cornelissen / Shutterstock.com

Nieuws Stichting Agrifacts

'TU Delft moet transparant zijn over klimaatwinst'

21 December 2021 - Kimberly Bakker

Het restaurant van de faciliteit Bouwkunde van TU Delft is sinds mei van dit jaar volledig vegetarisch. "In het kader van klimaatactie is hiervoor gekozen", vertelde coördinator Andy van den Dobbelsteen half mei in een interview. De universiteit heeft zichzelf het doel gesteld om tegen 2030 CO2-neutraal te zijn. Maar de cijfers die zij communiceert, kloppen volgens Stichting Agrifacts niet. En een 'verdwenen' literatuurreferentie maakt het onderzoek niet betrouwbaarder.

Stichting Agrifacts heeft een officiële klacht ingediend bij de Commissie Wetenschappelijke Integriteit van TU Delft. Het restaurant van de faculteit Bouwkunde van de onderwijsinstelling hanteert sinds begin mei een volledig vegetarisch assortiment. Daarmee wordt klimaatwinst geboekt, maar volgens Stichting Agrifacts niet zoveel als wordt beweerd. "TU Delft schrijft dat het overschakelen naar een vegetarisch of veganistisch aanbod meer dan de helft van de uitstoot ten gevolge van voedsel scheelt", vertelt onderzoeksjournalist Geesje Rotgers namens Stichting Agrifacts. Volgens de stichting is dat een onrealistisch grote klimaatwinst, waarna besloten werd de onderbouwing te checken.

Verdwenen literatuurreferentie
Dat laatste ging echter niet zonder slag of stoot, zo beschrijft Agrifacts. "Er was wel een rapport met onderbouwing beschikbaar, maar daarin stond niet duidelijk beschreven waar het nou precies om ging. Er werd gerefereerd naar een literatuurreferentie, maar die bleek vervolgens niet beschikbaar te zijn", zo licht Rotgers desgevraagd toe. "Ook na doorzeuren hebben we die literatuurreferentie niet ontvangen. We kregen uiteindelijk overigens wel een andere onderbouwing, dat was een Excel-bestand."  

In die Excel-sheet was echter verschillend omgegaan met voedingsmiddelen van plantaardige en dierlijke oorsprong. "TU Delft komt tot het grote klimaatverschil door producten van dierlijke oorsprong tot in detail mee te tellen. Tegelijkertijd zijn een aantal plantaardige voedingsmiddelen vergeten; denk aan dranken, koek, gebak en een deel van de groenten. Hierdoor maak je het verschil groter. Verder is een aantal groepen niet-voedingsmiddelen niet meegeteld." Stichting Agrifacts heeft die bevindingen gedeeld met de onderwijsinstelling. "Ondanks alle inzet van de woordvoerder, die verdient een pluim, kwam er helaas geen inhoudelijke reactie."

Transparantie is gewenst
Stichting Agrifacts hoopt dat de literatuurreferentie alsnog openbaar wordt gemaakt. En dat de zaken die niet kloppen worden bijgesteld. "Wat universiteiten zeggen, dat wordt door iedereen voor waar aangekomen. Het is belangrijk dat wat gecommuniceerd wordt ook klopt. Daarnaast verwachten wij een openbare en transparantie onderbouwing bij dit soort cijfers." Het is onbekend of TU Delft op korte termijn nog gaat reageren op de aantijgingen.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden