8th.creator / Shutterstock.com

Nieuws McDonald's

McDonald's en Beyond Meat zien potentie in McPlant

17 December 2021 - Kimberly Bakker

De plantaardige burger 'McPlant', die fastfoodketen McDonald's in samenwerking met Beyond Meat op de menukaart heeft gezet, zal aankomend jaar in veel meer filialen te vinden zijn. Dat is de verwachting van twee analisten op Wall Street. Een landelijke uitrol zou aan het einde van het eerste kwartaal moeten plaatsvinden. De beurskoers van Beyond Meat reageerde met een tijdelijke opleving.

Volgens twee Wall Street-analisten gaat McDonald's het aanbod van de McPlant-burger volgend jaar in de Verenigde Staten flink uitbreiden. Op dit moment staat de burger van Beyond Meat in acht vestigingen op het menu. En de verkopen zijn succesvol. Cijfers laten zien dat in die filialen tot wel zeventig stuks per dag worden verkocht. Volgens de twee analisten is dat voor McDonald's reden om de uitrol naar de rest van het land te versnellen. Een landelijke uitrol zou aan het einde van het eerste kwartaal moeten plaatsvinden, al duurt het dan waarschijnlijk nog wel tot 2023 tot alle filialen bevoorraad zijn. De fastfoodketen wil dit niet zelf bevestigen aan Reuters, ook Beyond Meat houdt de spanning erin.

Tijdelijke opleving voor Beyond Meat
Bovenstaande is positief nieuws voor de producent van plantaardige voedingsmiddelen. Beyond Meat heeft een zware maand achter de rug. In één maand tijd daalde het aandeel met 30%, voornamelijk als gevolg van slechte resultaten. Het bedrijf communiceerde die maand een operationeel verlies van $54 miljoen. Een verdrievoudiging met een jaar eerder. De netto schuldpositie van $270 miljoen is ook niet om over naar huis te schrijven. Die zorgt ervoor dat Beyond Meat in de toekomst wellicht eigen vermogen moet aantrekken. Er gingen zelfs geruchten dat McDonald's de deal met Beyond Meat in de prullenbak wilde gooien.

Nu dat laatste niet het geval blijkt te zijn, was een tijdelijke opleving zichtbaar. Op de laatste handelsdag van de maand november stond de koers op $70,26 per aandeel. In de eerste week van december was dat $71,25 per aandeel. Vandaag de dag – de slotkoers van donderdag 16 december – staat de beurskoers op $66,15 per aandeel. Vooral op dinsdag 14 december was een piek zichtbaar; de koers steeg toen van $63,42 per aandeel naar $69,31 per aandeel. Maar, helaas voor Beyond Meat, lijkt de trend niet van langdurige aard. Een neerwaartse tendens is nog altijd zichtbaar.

Bovenstaande berichtgeving deed overigens niets met de beurskoers van McDonald's. Die noteert sinds de start van de maand december stabiel rond de $263 per aandeel, met op donderdag 16 december een slotkoers van $265,55 per aandeel. Dat is duidelijk hoger een jaar eerder. Toen stond de koers half december op $214,25 per aandeel.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Nieuws Vlees & Eiwit

McDonald's geeft vegetarisch voorrang

Nieuws Ondernemen

Beyond Meat weet klanten niet te binden

Nieuws Vlees & Eiwit

'Nederlandse eiwitsector loopt tegen grenzen aan'

Nieuws Vlees & Eiwit

Ook Picnic en Spar gaan voor 60% plantaardig eiwit

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden