Shutterstock

Nieuws Vlees

Met hogesnelheidslijn moet er meer varkensvlees zijn

18 November 2021 - Kimberly Bakker

In de Verenigde Staten heeft het ministerie van Landbouw goedkeuring gegeven voor een nieuwe proef met hogesnelheidslijnen in de varkensvleesindsutrie. Negen varkensvleesproducerende bedrijven krijgen de mogelijkheid om te werken met deze lijnen. Het moet een hogere capaciteit opleveren en zo de leveringsproblemen in het land oplossen.

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw heeft deze maand besloten dat een kleine groep varkensvleesverwerkers in de Verenigde Staten voor het verpakken van varkensvlees zogenaamde 'hogesnelheidslijnen' mag gaan gebruiken. Dit moet de verpakkingscapaciteit vergroten en zodoende de huidige leveringsproblemen in het land verminderen. De National Pork Producers Council (NPPC) is blij met het besluit: "We kunnen zo meer varkensvlees produceren. Iets wat nodig is in het licht van de groeiende vraag."

In totaal krijgen negen varkensvleesproducerende bedrijven, die twee jaar terug het New Swine Inspection System (NSIS) hebben aangenomen, deze mogelijkheid. Deze bedrijven zullen in eerste instantie een proefprogramma van één jaar draaien. Een vereiste is dat de varkensvleesproducenten gegevens moeten verzamelen over de werking en die moeten delen met het Amerikaanse landbouwministerie.

Uitspraak van de rechter
Een districtsrechtbank in Minnesota oordeelde in maart nog dat het Amerikaanse ministerie van Landbouw geen rekening hield met de veiligheid van werknemers bij het NSIS-systeem. Het systeem mocht daarom sinds juli van dit jaar niet meer gebruikt worden. Dit leidde ertoe dat de Amerikaanse varkensvleesindsutrie 2,5% van de verwerkingscapaciteit verloor. Dat had grote gevolgen voor leveringen in heel het land. De hoop van de National Pork Producers Council is dat de verloren capaciteit nu weer deels ingehaald kan worden.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Marktflits Vlees & Eiwitten

Dalende slachtcijfers ontlasten de vleesmarkten

Analyse Vlees & Eiwit

Vleeskuikenprijs stijgt met Poolse notering mee

Analyse Vlees & Eiwit

Pogingen prijs te drukken op varkensmarkt mislukt

Analyse Vlees & Eiwit

Ingrijpen Turkse vleesprijs probleem of oplossing?

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden