Shutterstock

Analyse Koffie

Zowel Robusta als Arabica blijft stijgen in prijs

3 November 2021 - Kimberly Bakker

De noteringen voor Robusta en Arabica zijn op de Intercontinental Exchange (ICE) opnieuw gestegen. De onbalans in vraag en aanbod blijft de belangrijkste trigger voor die stijging. De vraag is wel of de consumptie in het huidige tempo kan blijven groeien, gezien veel landen opnieuw coronamaatregelen invoeren. Wat wordt voorzien voor komende jaren?

Lees Foodbusiness 30 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 30 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De noteringen voor koffiebonen, zowel Robusta als Arabica, blijven maar stijgen. Dinsdag 2 november sloot de koers van Arabica op $4,59 per kilo. Omgerekend naar euro's gaat het om een notering van €3,96 per kilo. Robusta sloot diezelfde dag op $2,28 per kilo, oftewel €1,96 per kilo. De noteringen zijn daarmee respectievelijk met ongeveer 3,3% en 1,3% gestegen ten opzichte van een week geleden, op woensdag 27 oktober. De samengestelde indicatorprijs van de International Coffee Organization (ICO) is daarnaast in de periode van oktober vorig jaar tot en met augustus van dit jaar met ruim 51% gestegen.

Volatiliteit kenmerkt de markt
De onbalans in vraag en aanbod is én blijft de voornaamste reden voor de alsmaar stijgende koffieprijzen. Voor het seizoen 2020/2021 houdt de International Coffee Organization rekening met een productie van 169,6 miljoen zakken van 60 kilo. Dit terwijl de wereldconsumptie voor hetzelfde seizoen wordt ingeschat op 167 miljoen zakken. Dat betekent dat er een overproductie is van 2,6 miljoen zakken. Dat overschot is aanzienlijk kleiner dan in voorgaand seizoen, maar er is nog altijd een overschot. Kortom: je zou verwachten dat de prijs enigszins stabiel beweegt. Er is voldoende aanbod, toch?

Daarover verschillen inmiddels de meningen. De productieraming van de ICO is al enkele weken geleden gemaakt en recente weersgerelateerde problemen in onder meer Brazilië (eerst droogte en later vorst) zorgen nu voor twijfels over dat aanbod. Ook de teeltgebieden in het midden van Amerika kennen problemen. Door de orkanen Eta en Iota zijn veel gewassen in Honduras en Nicaragua verwoest. De invloed van deze landen op de wereldmarkt is groot. Er zijn 56 koffieproducerende landen ter wereld, maar slechts drie daarvan (Brazilië, Vietnam en Colombia) spelen een grote rol. Deze drie landen produceren samen 63% van de wereldwijde koffieproductie.

Ook de opleving van het coronavirus wereldwijd heeft veel effect op de markt. Zo zijn in Vietnam, een van de grootste producenten van Robusta-koffie, weer strenge lockdowns aangekondigd. Dit kan het aanbod van Robusta fors verlagen. Enerzijds omdat de productie deels stil komt te liggen en anderzijds omdat product niet geëxporteerd kan worden. Dat laatste is ook een angst bij handelaren; dat logistieke beperkingen opnieuw zijn intrede gaan doen. Hoge containerprijzen, tekorten aan die containers en vertragingen lijken dan weer onvermijdelijk te zijn.

Zet de trend door?
De International Coffee Organization verwacht dat de prijsschommelingen voorlopig wel even aanhouden. Het aanbod is zeer krap, terwijl de consumptie alweer terugkeert naar het niveau van voor de coronapandemie. Al is natuurlijk wel de vraag of dat zo blijft als er wereldwijd opnieuw maatregelen worden genomen om het virus in de hand te houden. Voor komende jaren gaat de organisatie uit van een jaarlijkse groei van 2% in de koffieconsumptie. Over vijf jaar zou daarmee de grens van 184 miljoen zakken gepasseerd worden. De productie zal waarschijnlijk niet in hetzelfde tempo kunnen meegroeien. Een nog schevere onbalans zal dan ontstaan.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden