Jessica Girvan/Shutterstock

Analyse Just Eat Takeaway

Grubhub was slechte keuze voor Just Eat Takeaway

1 November 2021 - Kimberly Bakker

De van oorsprong Nederlandse maaltijdbezorger Just Eat Takeaway ligt behoorlijk onder vuur. Eigenlijk al sinds de bekendmaking van de overname van het Amerikaanse Grubhub. Inmiddels is de koers op de Amsterdamse beurs naar een dieptepunt gezakt. En daarom eisen aandeelhouders dat de Amerikaanse dochteronderneming weer wordt afgestoten.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Just Eat Takeaway mag zich sinds halverwege juli – toen de overname van het Amerikaanse Grubhub voor een bedrag van $7,3 miljard werd afgerond – een van de grootste bezorgketens ter wereld noemen. De maaltijdbezorger is vandaag de dag actief in zeker vijfentwintig landen. De overname van Grubhub had een fantastische opstap naar meer moeten zijn, maar het is allesbehalve dat geworden. De situatie is zelfs zo gekeerd dat de activistische aandeelhouder Cat Rock Capital, dat ongeveer 6,5% van de aandelen van de maaltijdbezorger bezit, begin vorige week liet weten dat het wil dat Just Eat Takeaway het Amerikaanse dochteronderdeel nog voor het einde van het jaar afsplitst of afstoot.

Volgens de aandeelhouder is de overname van Grubhub de reden dat het bedrijf op de Amsterdamse beurs momenteel zwaar ondergewaardeerd wordt. En dat brengt grote risico's met zich mee; niet alleen voor het bedrijf zelf, maar ook voor investeerders. Zo is Just Eat Takeaway volgens de aandeelhouder op deze manier kwetsbaarder voor een overnamebod van een laag niveau. En Cat Rock Capital is niet de enige die er zo over denkt. Eind vorige week liet ook Oceanwood Capital Management, een kleine aandeelhouder met ongeveer 0,4% van de aandelen, weten dat de maaltijdbezorger Grubhub weer moet afstoten.

Effect op de koers
En de beide activistische aandeelhouders hebben gelijk als het gaat om de stand op de Europese aandelenbeurs. Maandag 1 november opende de koers van Just Eat Takeaway op de Euronext in Amsterdam (AMS) op €62,21 per aandeel. Dat is een daling van 7,43% over de afgelopen vijf dagen en een afname van 2,98% in vergelijking tot de afgelopen maand. Sinds de afronding van de overname, halverwege dit jaar, is de koers met 27,95% gedaald, van een niveau van zo'n €71 per aandeel. Aan het begin van het jaar stond de notering nog op gemiddeld €94 per aandeel. Ook toen had de overname al veel effect op de koers.

De koers kan, volgens Cat Rock Capital, wel weer stijgen. Maar alleen als afscheid genomen wordt van Grubhub. Volgens de partij heeft de overname de afgelopen maanden voor te veel afleiding gezorgd en beperkt het de financiële flexibiliteit van Just Eat Takeaway. Idealiter zou Just Eat Takeaway het Amerikaanse dochteronderdeel moeten verkopen aan een supermarktketen als Whole Foods. Volgens de beide aandeelhouders kan dat Amerikaanse bedrijf beter de concurrentie aangaan met DoorDash en Uber Eats.

Toch is het nog wel de vraag of de Nederlandse maaltijdbezorgservice luistert naar de adviezen van de twee aandeelhouders. Eerder meldde Jitse Groen al dat Grubhub inderdaad enkele uitdagingen kent, maar dat er een goede onderliggende winstgevendheid is. Just Eat Takeaway stelt heldere plannen te hebben om de situatie te verbeteren en Grubhub een belangrijke speler te houden op de Amerikaanse markt. De koers van Grubhub (op de NASDAQ in New York) sloot vrijdag 29 oktober rond de %$14,29 per aandeel. Een daling van 22,96% in zes maanden tijd.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden