Soupalicious

Interview Soupalicious

Albert Heijn stapt in wereld van Soupalicious-soepen

20 September 2021 - Rianne Nieuwenhuize

Soupalicious, in 2015 opgericht door Milco Aarts, doneert van iedere liter verkochte soep één liter aan de Voedselbanken. Na een behoorlijk dip in de omzet door de coronacrisis, maakt het foodbedrijf maandag 20 september bekend dat de soepen bij 700 winkels van Albert Heijn in het schap komen. "Mooier kan niet. Je kan zo een ander helpen en ook nog eens verspilling tegengaan."

Soupalicious-oprichter Milco Aarts is verheugd over de samenwerking met Albert Heijn. Het product wordt niet alleen afgezet via de supermarktketen, Soupalicious mag namelijk ook gebruik maken van de reststromen van de groentesnijderij van Albert Heijn. "Een win-win-situatie. Albert Heijn doet ook een co-brand met ons, dat is vrij uniek. Het deksel van de nieuwe lijn soepen is bijvoorbeeld samen ontworpen. Ook de Voedselbank is (via het logo) verbonden. Daarnaast organiseren we een challenge: in de winter hebben Albert Heijn en Soupalicious het doel om 250.000 kommen soep aan de Voedselbank te doneren."

Leo Wijnbelt, de voorzitter van Voedselbanken Nederland, spreekt van 'een belangrijke stap'. "Wij stonden in 2015 aan de wieg van dit sociale bedrijf en we helpen graag mee dit voor Europa unieke initiatief succesvol te maken. Daarom is het des te mooier dat Albert Heijn de soepen aanbiedt en ook nog eens alle groenten levert voor de voedselbanksoepen."

Maatschappelijk statement maken
"Hoe het allemaal begon? Ik ben 25 jaar lang journalist voor De Telegraaf geweest, en was eigenlijk wel klaar met de verzuring in de samenleving. Ik wilde onderdeel zijn van de oplossing, en een maatschappelijk statement maken. Ik noem het: 'Woorden inleveren, soep er voor terug'." Aarts geeft eerlijk toe dat hij in beginsel geen liefhebber van soep was. Toch koos hij bewust voor dit product. "Er wordt meer soep gegeten dan dat Coca-Cola wordt gedronken. Soep staat in alle culturen voor verbinding; je eet het samen. Kinderen die wegrennen voor groenten, rennen aan tafel voor de soep van oma."

In 2015 begon Aarts met een groot restaurant in Sloterdijk, waar de soepen geproduceerd werden door kwetsbaar talent dat geen 'normale kansen' op de arbeidsmarkt kreeg. "Hier gingen we soepen commercieel verkopen, en gebruikten we een deel van de opbrengst voor de Voedselbanken. Albert Heijn en Unilever waren donateurs van het eerste uur. Inmiddels leveren deze partijen duizenden kilo's agf-product aan ons per maand, waar wij soepen van maken. Dit is een unieke samenwerking met exclusiviteit voor een kortere periode. Ons doel is om uiteindelijk zoveel mogelijk soepen te genereren voor de Voedselbank."

Nieuwe klanten verwelkomen
Aarts geeft aan dat de coronapandemie er behoorlijk in heeft gehakt bij Soupalicious. "Wij hebben ons verlies moeten nemen. We zaten tot corona nog volledig op het B2B-kanaal, waardoor 98% van onze omzet wegviel. We liepen €1 miljoen omzet mis. Omdat er lange tijd niets open was, was dat een zware tijd voor ons. Inmiddels hebben we de keuze gemaakt om ons óók op de retail te richten. Daarnaast blijft de foodservice natuurlijk heel belangrijk voor ons."

En dat levert nieuwe klanten op voor het foodbedrijf. "Zo zijn wij preferred supplier van Sodexo. Als cateraar levert Sodexo soepen aan klanten waar zij de bedrijfsrestaurants verzorgen. Ook leveren wij aan de GGZ Eindhoven, waar mensen in sociale werkplaatsen de soepen kunnen eten. Onze soepen komen daarmee dus overal." De groentesnijderij van Albert Heijn snijdt iedere dag duizenden kilo's. "Deze producties zijn mega, en dus blijft er nog genoeg over voor Soupalicious. We laten de soepen maken bij koelversproducent Eetgemak, maar wel volgens onze eigen receptuur."

Wij geven uit aan 'goed doen'
Milco omschrijft het businessmodel als volgt. "Wat anderen uitgeven aan marketing, geven wij uit aan goed doen voor de samenleving. Als één liter soep wordt verkocht, geven we één liter uit aan de Voedselbank. Daarnaast is voedselverspilling een belangrijke driver. En werk bieden aan kwetsbaar talent."

Plannen genoeg bij Soupalicious. "We hopen in het derde kwartaal van het komende jaar het concept 'sociale soepshops' uit te rollen in de grotere steden. Maar door corona is dat even 'on hold' gezet. Wat ik fijn vind, is dat de markt rijp is voor Soupalicious. Voor mij is het dé showcase. Mijn droom is uiteindelijk om in eenzelfde lijn starten met producten als Pizzalicious of Smoothylicious. Uiteraard worden deze producten ook van reststromen gemaakt. Dat kan een mooi foodbrand worden."

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Rianne Nieuwenhuize

Rianne Nieuwenhuize is redacteur bij Foodbusiness. Zij komt uit de bloeiende wereld van bloemen en planten en schreef daarvoor enkele jaren over groenten en fruit. De agrarische sector ligt haar nauw aan het hart, deze schuurt mooi tegen de smakelijke en zakelijke wereld van Foodbusiness aan.

Nieuws Ondernemen

Ahold Delhaize houdt marges op peil

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden