Shutterstock

Nieuws Südzucker

Südzucker voorziet hogere omzet in segment suiker

9 Juli 2021 - Kimberly Bakker

Südzucker verwacht dit boekjaar een hogere omzet neer te zetten dan afgelopen jaar. Dat maakt het bekend in een kwartaalbericht. Vooral in het segment 'suiker' voorziet het positieve resultaten. Het is wel opvallend dat de suikerproducent zo goed gestemd is, want de cijfers over het eerste kwartaal van het huidige boekjaar zijn niet bijster positief. Zo steeg de omzet, maar daalde de winst voor aftrek van belastingen én ook het bedrijfsresultaat komt lager uit.

Over het eerste kwartaal van boekjaar 2021/2022 – lopende van 1 maart tot 31 mei – heeft Südzucker een omzet gerealiseerd van €1,75 miljard. Het is, zoals het zelf beschrijft, matige stijging ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In het afgelopen boekjaar kwam de omzet voor deze periode uit op €1,66 miljard. De winst voor aftrek van belastingen komt voor bovengenoemde periode uit op €121 miljoen, een negatief verschil van €13 miljoen met de €134 miljoen van vorig jaar. Het algehele bedrijfsresultaat daalde tot €49 miljoen.

Hoge productiekosten in suiker
In het segment 'suiker' is de omzet eveneens 'matig' gestegen, tot €595 miljoen. Een jaar eerder was dat nog €565 miljoen. Volgens Südzucker is die stijging vooral te danken aan de hogere afzet sinds het begin van het nieuwe seizoen, dat loopt van 1 oktober 2020 tot 30 september 2021. Vooral in het eerste kwartaal van het afgelopen boekjaar werden goede cijfers genoteerd, als gevolg van het hamstergedrag van consumenten. In de rest van het boekjaar leed Südzucker onder de zwakkere vraag vanuit de suikerverwerkende industrie.

Het eerste kwartaal van het huidige boekjaar is een stuk minder positief dan een jaar eerder. Het exploitatieverlies komt uit op €25 miljoen. Een jaar eerder was dat 'slechts' €16 miljoen. "De hogere inkomsten zijn tenietgedaan door gestegen productiekosten uit de campagne van 2020 en lagere detailhandelsverkopen", schrijft Südzucker in het kwartaalbericht. Wel laat het bedrijf weten in te zetten op een hogere productie, gezien het bietenareaal voor dit jaar toegenomen is: +3,1% tot 353.600 hectare. De vooruitzichten zijn goed. "Het suikersegment zal dit jaar naar verwachting een bedrijfsresultaat genereren tot maximaal €100 miljoen."

Pandemie beïnvloedt ook andere segmenten
De coronapandemie had niet alleen invloed op het segment 'suiker', ook het segment 'CropEnergies' werd erdoor beïnvloed. De omzet steeg aanzienlijk, tot €195 miljoen als gevolg van verstoringen in de vraag naar brandstof. Hogere verkoopcijfers waren het resultaat. Het bedrijfsresultaat steeg hierdoor met €7 miljoen tot €15 miljoen. "De hogere opbrengsten en een stijging van de verkoopvolumes hebben de gestegen grondstofkosten gecompenseerd", schrijft de suikerproducent. Ook de omzet in het segment 'zetmeel' – dit jaar voor het eerst los gemeld – steeg, tot €221 miljoen. De groei werd hier grotendeels veroorzaakt door hogere ethanolprijzen. Wel is een dalende marge zichtbaar als gevolg van hogere grondstofprijzen.

De hamsterwoede was vorig jaar ook zichtbaar in het segment 'speciale producten'. De vraag naar bijvoorbeeld diepvriespizza's was groot en daar profiteerde Südzucker van. Inmiddels is die vraag bedaard, waardoor de omzet - met €421 miljoen - iets onder het niveau van vorig jaar ligt. Het bedrijfsresultaat komt €6 miljoen lager uit op €34 miljoen. Het segment 'suiker' noteert een omzet van €321 miljoen, een lichte stijging ten opzichte van een jaar eerder. Het bedrijfsresultaat bleef hier stabiel op €16 miljoen.

Grote omzetstijging verwacht
Südzucker is – ook al lopen de verkoopvolumes iets terug – positief gestemd over de rest van boekjaar 2021/2022. Er wordt een omzet verwacht van €7 tot €7,2 miljard. Dat is hoger dan de €6,7 miljard van vorig jaar. De grootste stijging wordt voorzien in het segment 'suiker'. Het bedrijfsresultaat komt naar verwachting uit tussen de €300 en €400 miljoen. Een jaar eerder was dat €236 miljoen. "Aangenomen mag worden dat de vaccinatiegraad wereldwijd blijft stijgen, met grote regionale verschillen. Als gevolg hiervan wordt verwacht dat de economische impact in de loop van de tijd afneemt. Toch zijn er in het verdere verloop van het boekjaar nog steeds risico's in verband met corona, waarvan de economische en financiële effecten en duur moeilijk in te schatten zijn." Het concern lijkt daarmee nog wel een slag om de arm te houden.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden